Начало Новини.бг На рекордно близко разстояние от Слънцето е открито странно явление

На рекордно близко разстояние от Слънцето е открито странно явление

274
0

Астрономите са получили рекордно близки изображения на Слънцето в рамките на мисията Solar Orbiter на Европейската космическа агенция и са открили феномен с неизвестен произход, съобщава Phys.org.

Сондата, разработена от европейски учени заедно с NASA, е изминала около 77 милиона километра по време на първото завъртане около Слънцето, което е сравнимо с половината разстояние между Слънцето и Земята.

За първи път изследователите са успели да получат снимки на десетки малки избухвания, наречени „слънчеви огньове“, които са няколко милиона пъти по-малки от обикновените пламъци и са сравними с размера на Европа, като те могат да се наблюдават и от Земята.

В момента не е ясно дали „огньовете“ са образувани от същия механизъм като големите избухвания или имат различно естество. Изследователите обаче смятат, че тяхното изследване ще помогне да се обясни защо слънчевата корона има по-висока температура отколкото недрата на звездата.

Апаратът е в състояние да издържи температури до 500 градуса по Целзий, което му позволява да бъде на разстояние 40 милиона километра от повърхността на Слънцето. Устройствата са защитени от термоустойчива обвивка, която е изложена на въздействието на слънчевия вятър, 13 пъти по-силен, отколкото в орбитата на Земята.

Операторите на сондата планират леко да променят траекторията на полета на Solar Orbiter, така че за първи път в историята той да получи изображения на полюсите на Слънцето. Това ще стане до 2027 година. Мисията на Solar Orbiter е проектирана за девет години, а общата й стойност е около 1,5 милиарда евро.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук