Начало Вяра.бг Малко Търново с нова кауза за спасяване на духа в Странджа: Трябва...

Малко Търново с нова кауза за спасяване на духа в Странджа: Трябва спешен ремонт на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Граматиково

297
0

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев постави началото на нова инициатива за запазване на духа и християнските ценности в Странджа. Кампанията е за ремонта на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в с. Граматиково. Храмът е построен към края на ХVIII в. Опожарен е през 1877г .,по време на Руско-турската война, след което е възстановен и изографисан от Ставро Михайлов през 1905-1906 г. Камбанарията е изградена през 1939г.

Ето и обръщението на кмета Илиян Янчев:

Днес е Преображение Господне – един от най – големите летни църковни празници.

Според вярванията на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата, слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата.

Точно този ден избрах, за да поставя началото на една наложителна и спешна инициатива, която е свързана с ремонта на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в с. Граматиково.

Храмът е построен към края на ХVIII в. Опожарен е през 1877г .,по време на Руско-турската война, след което е възстановен и изографисан от Ставро Михайлов през 1905-1906 г. Камбанарията е изградена през 1939г.

При всяко едно посещение в този храм, освен че се сблъсквам с тревожността на хората, които го посещават, сам виждам колко е необходим спешен ремонт и колко много средства ще бъдат нужни, за да бъде той осъществен. Ремонт е нужен както отвън, така и вътре в храма. Покривът и подът трябва да се подменят цялостно, фасадата също.

Сумата, необходима, за да започнем с ремонта на покрива, който е в най-тежко състояние, е 25 000 лв.

В началото на тази година проведох среща със Сливенския Митрополит Йоаникий, представяйки пред него своите опасения и търсейки финансова помощ за църквата в допустим за митрополията размер. С радост споделям, че през юни по сметка бяха преведени 10 000 лв. от Сливенска митрополия конкретно за църквата в Граматиково.

За да можем да отремонтираме покрива ще бъдат нужни още 15 000 лв., които аз вярвам, че ще съберем заедно за много кратко време, за да направим в началото най-наложащото – покрива!

По този повод днес отправям към всички ви искрената си молба за подкрепа – подкрепа не за мен, а за един рушащ се храм и хората, които се нуждаят от него!

Сметката, по която могат да бъдат преведени средства за ремонта на храма е: IBAN: BG47STSA93008400000200 Bic Code: STSA BGSF код за плащане: 445100 Банка ДСК АД.

burgasinfo.com;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук