Начало Култура.бг Проучват два археологически обекта в Лом

Проучват два археологически обекта в Лом

299
0

Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община Лом. Това са античната крепост Алмус в Лом и малък укрепен обект Помодиана в село Станево. С финансовата подкрепа на Министерството на културата и Общината, работата в Алмус ще започне на 17 август, обясни археологът от местния музей Валери Стоичков:

„Тази година се надявам да попаднем и на основите на ранната крепостна стена, която е опасвала кастела преди средата- края на III век, също така се надяваме да попаднем на южната стена на сградата, за която говорим, че е свързана с търговски и митнически дейности.“   
Месец по-късно археологическият екип ще се премести в обекта в село Станево. Разкопките там започват след поредни иманярски набези, обясни Валери Стоичков:
„Аз съм водил археологически разкопки през 1988 и 1992 година, и двата пъти след иманярски намеси… До решението там да се извършват спасителни разкопки се стига след като иманяри с верижна машина през ноември миналата година са влезли за пореден път в обекта…“
Макар и малък, обектът има важно значение, защото подобни укрепления почти не са проучвани на територията на днешните български земи, обясни археологът.

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук