Начало Доктор.бг Тученица – защо е полезна и как да я използваме

Тученица – защо е полезна и как да я използваме

690
0

Автор: д-р Албена Ройдева

Тученицата е изключително актуална и препоръчвана като здравословна билка. Съвсем спокойно може да се нарече „суперхрана“, поради огромния асортимент от витамини и минерали, които могат да бъдат извлечени от нея.

Съществуват два подвида тученица – дива или обикновена тученица (Portulaca oleracea ssp. Oleracea) и градинска тученица (Portulaca oleracea ssp. Sativa). Градинската тученица е тази, която се отглежда и използва като зеленчуково растение, докато обикновената тученица се използва най-вече като лечебна билка.

Обикновена и градинска тученица

Тученица - защо е полезна и как да я използваме - изображение

Произходът на тученицата вероятно е Индия и Пакистан, където се използва за консумация от хиляди години и все още се среща в диво състояние. В Европа се отглежда от стотици години, като през 1500-те години започва да се използва широко за консумация от човека. Растението е пренесено в Америка от европейските заселници. Днес тученица може да се намери като „плевел“ в по-топлите части на Централна и Южна Европа.

За билков лек се използват най-вече листата и младите филизи като за тази цел, трябва да се берат преди цъфтежа на растението. Най-добре е листата да се използват пресни, но могат да бъдат изсушени за по-нататъшна употреба или приготвени във вид на отвара или тинктура.
Традиционни и исторически приложения на тученицата

В Европа, Иран и Индия билката е била използвана като лечебна в продължение на поне 2000 години, но вероятно е била и култивирана като зеленчук много преди това.

Тученицата е известен в Древен Египет и е спомената в гръцки ръкописи още през 600 г. пр. Хр. В древния Рим е използвана като средство срещу възпаление на очите, дерматит, възпаление, главоболие, коремна болка, дизентерия и чревни паразити.

По време на Римската империя и Плиний Старейшин (23-79 година) е приемана като магическа и лечебна билка. Препоръчвано е на хората да носят амулети, съдържащи тученица, за да държат злото и болестите далеч.

Педаний Диоскурид (древногръцки лекар от 1 век сл.н.е.) препоръчвал консумацията на тученица за лечение на зъбобол, главоболие, проблеми с пикочните пътища, вътрешно кървене и лошо храносмилане. Той твърдял, че сок от растението може да се използва срещу висока температура и като охлаждащо средство в много топли дни.

В народната медицина тученица се използва като лекарство за много заболявания, включително висока температура, диария и инфекция на пикочните пътища. Също така е използвана като кръвоспиращо средство и е смятана за ефективна при възпаление на очите и болезнени венци.


Активни вещества в тученицата

Тученицата е много хранително растение, изключително богато на омега-3 мастни киселини, както и белтъчини, захари и слузести вещества. Семената са богати на нишесте и мазнини.

Тученицата е добър източник на витамини А, В1 и С, никотинамид и много минерали (магнезий, калий, манган, фосфор, калций, мед). Богата е на антиоксиданти (бета каротен, витамин С и витамин Е).

Фосфорът и калцият са отговорни за здравето на костите и зъбите. Калцият е от съществено значение и за нервната, мускулната и кръвотворната функция. Същевременно, за да бъде усвоено правилно желязото, организмът се нуждае от мед. Манганът действа като антиоксидант и помага в борбата със свободните радикали. Нужен е и за поправка и възстановяване на увредена тъкан, разграждане на мазнини и холестерол и за производство на енергия.

Освен това, растението съдържа L-допа, допамин и L-норепинефрин, два червено-виолетовите бетацианини (олерацин I и II), кофеинова, ферулова и синапинова киселина, калциев оксалат и оксалова киселина, калиеви соли и железен захарат.
Тученица – защо е полезна и как да я използваме

Тученицата притежава противомикробни, антискорбутни (борба със скорбут), детоксикиращи, диуретични и антипиретични (намалява треска) свойства. Ето някои от ползите за здравето, които тя предоставя при правилна употреба:

Тученицата подобрява здравето на сърцето

Холестеролни плаки в кръвоносен съд

Холестеролни плаки в кръвоносен съд Листата на тученицата съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на количеството на „лошия“ холестерол в организма и насърчават здравословния баланс на холестерол в кръвта. Установено е, че честото консумиране на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до значително намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и атеросклерозата, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и инфаркт. Отделно от това, калият, помага да се понижи кръвното налягане поради действието си като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), с което намалява напрежението върху сърцето.

Омега-3 мастните киселини също помагат за понижаване на стойностите на повишената кръвна захар и така също намаляват риска от сърдечна атака и образуване на кръвни съсиреци. Фактът, че тученицата е богата и на магнезий също има важно значение в тази връзка. Магнезиевият дефицит е изключително разпространен в съвременния живот и медицинската общност няма никакво съмнение за връзката му с редица сърдечни заболявания. Предполага се, че дневният прием на общо 400 мг магнезий трябва да е достатъчен за терапевтични цели. За хората, страдащи от чести главоболия, много специалисти по хранене препоръчват по-висока доза от 600 мг магнезий на ден.

За хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония), се препоръчва да консумират много зеленчуци, богати на магнезий, като тученица, спанак и зелен фасул.

Тученицата подобрява зрението

букри през очила

Витамин А и бета-каротин, намиращи се в тученицата се свързват със здравето на очите и зрението в продължение на много години. Тученицата съдържа най-много витамин А, спрямо всяка зелена растителност. Смята се, че може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези често свързани с възрастта заболявания. Включването й в диетата е от съществено значение за подобрение на зрението.

Витамин А е важен и за растежа на клетките и костите.

Тученицата намалява риска от рак

Ракови клетки

Ракът се е превърнал в едно от най-разпространените и смъртоносни заболявания в света, а антиканцерогенните храни са все по-търсени и предпочитани. Тученицата се нарежда сред най-добрите антикарциногенни хранителни продукти поради значителното си съдържание на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на някои видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания. Освен това, тученицата също съдържа бетаалинови пигментни съединения, които дават на растението характерното си жълто и червено оцветяване. Бета-цианините и бета-ксантините са свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предпазват свободните радикали от причиняване на мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.

Тученица против главоболие, включително мигрена

Главоболие

Витамин В2, съдържащ се в тученицата, е доказан лек за мигренозно главоболие. Лекарите обикновено препоръчват рибофлавин във високи дози (40 мг) като превантивна мярка срещу главоболие или като лек за тези, които често получават сериозни мигренозни атаки.

Включването в диетата на богата на витамин В2 храна е естествен начин за облекчение на главоболие и за намаляване на честотата на мигрена, за намаляване на симптомите и болката по време на мигрена, както и за намаляване на продължителността.

Тученицата е от полза при стомашно-чревни заболявания

Храносмилателни проблеми

Тученицата е една от най-добрите опции за лечение на редица храносмилателни смущения, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези ползи се дължат главно на наличието на много полезни органични съединения в нея, като слузести вещества, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

Тученицата подобрява циркулацията на кръвта

Високото съдържание на желязо и мед в тученицата подпомага производството на червени кръвни клетки. И двата минерала са важни за стимулирането на кръвообращението, което означава, че до основните части на тялото достигат по-високи количества кислород, ускорява се заздравяване на клетките и органите, подпомага се растежа на косата и се подобрява метаболизма.

Тученицата помага за отслабване

Тученица и отслабване

В 100 грама тученица се съдържат само 16 калории. Това е добра новина за хората, които са на нискокалорична диета. Също така е богата на хранителни фибри, което допринася за усещането за засищане и ограничава приема на храна, с което помага за намаляване на теглото.

Тученицата подпомага развитие на детето

Омега-3 мастните киселини играят роля в борбата с възпалението, подпомагат когнитивната функция и нормалния растеж и развитие.

По-ранни проучвания разкриват, че високите нива на омега-3 мастните киселини при малките деца допринасят за намаляване на някои разстройства в развитието, като аутизъм, дефицит на внимание и хиперактивност и други проблеми, които засягат милиони деца по целия свят. Поради това, редовното включване на храни, богати на омега-3 мастни киселини в диетата им спомага за намаляване на всички тези нарушения.

Тученицата ускорява лечението на рани и други кожни проблеми

Рана на лакътя

Листата на тученицата са пълни със сок, която може да се нанася директно върху кожата, за облекчение на възпаления, ухапвания от насекоми, изгаряния и рани. Също така се смята, че е от полза за облекчение на кожни проблеми като циреи и екзема.

Важна роля за ускоряване на процеса на зарастване на рани играе наличието на желязо в нея. То помага за производството на червените кръвни телца и е съществена съставка на хемоглобина, която транспортира кислород до тъканите и органите в цялото тяло. Без правилно изхранване на тъканите с кислород, зарастването на раните не може да се осъществи.

Освен за лечение на рани, тученица е една от най-добрите алтернативи за подпомагане на лечението на голямо разнообразие от кожни заболявания. Високите нива на витамин А, заедно с други основни съставки, открити в нея, помагат за намаляване на възпалението при пчелни ужилвания и ухапвания от змии, когато се прилагат локално.

При редовна консумация, тученицата може да подобри вида на кожата, да намали бръчките и да насърчи заличаването на белези и дефекти. От съществено значение за това е наличието на колаген в нея – основният структурен протеин, намиращ се в съединителната тъкан.

И още…

Тученицата съдържа много ценни антиоксиданти, включително каротеноиди и може да се използва като маска за почистване на лице, освежаване и стягане на кожата. В допълнение, прясно смачканите листа могат да се използват под формата на лапа срещу главоболие, болки в очите и подагра.

Тученицата, която е богата и на магнезий и калий, калций, фолиева киселина и литий, които могат да имат положителен ефект срещу лека до умерена депресия.

Тученицата има диуретични свойства и може да се използва за почистване на тялото от токсини и понижаване на телесната температурата. Също така, може да се използва като билков лек при заболявания на пикочните пътища.

Прясно изцеден сок от тученица може да се използва срещу кашлица. Благодарение на високото съдържание на смолисти вещества в нея тя действа успокояващо.

Тученица е била използвана и за лечение на мастит (възпаление на млечната жлеза), хемороиди и кървене след раждане. Семената са използвани срещу чревни паразити.
Дозировка и приложение на тученицата

Дозировката на тученицата като билково лекарство зависи до голяма степен от формата, под която се използва и предназначението. Много билкари препоръчват между 9-15 грама сушена билка и 30-60 грама прясна за вътрешна употреба. Под формата на паста за външна употреба могат да бъдат използвани по-големи количества.

Тученица като храна. Тученицата има приятен вкус и е богат на минерали и витамини, което я прави чудесна за включване в различни рецепти.

Младите, хрупкави листа, стъбла и цветни пъпки имат свеж и леко солен вкус и могат да се използват пресни в салати, сварени или приготвени на пара като други зеленчуци.

Листата могат да се използват в комбинация с краставици и домати в салати или в супи и ястия, както спанак.

Листата могат да се използват като сгъстител за супи и ястия. Важно при готвенето на тученица е, че листата трябва да бъдат нарязани ситно и добавени в края на процеса на готвене, за да се запази деликатният им аромат и съдържанието на витамини.

Младите нарязани листа са подходящи за приготвяне на марината или майонезени сосове, поднесени с месни и рибни ястия. По-старите и твърди листа могат да бъдат използвани за подправка в супи и гювечи.

В Близкия изток нарязаната тученица се смесва с кисело мляко и чесън и служи като добавка за месо на скара. Тя също е стандартна съставка в ливанската салата Фетуш „fattoush“.

Странични ефекти и възможни взаимодействия

Тученицата се смята за безопасен за употреба като лечебна билка, при готвене и като зеленчук или подправка.

Бременните жени не трябва да използват тученица в терапевтични дози, тъй като може да предизвика контракции на матката.

Тъй като билката съдържа до 1,7% оксалова киселина, тя не трябва да се консумира в големи количества от хора страдащи от храносмилателни заболявания и такива с предразположеност към бъбречни камъни.

Framar.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук