Начало География.бг Познаваш ли Родопите, познаваш и България

Познаваш ли Родопите, познаваш и България

308
0

Кратка разходка из Родопите – високо над Триградското ждрело, изключително живописен пролом на Триградска река в Западните Родопи. Ждрелото е с дължина около 7 км, има тясно скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Триградското ждрело е трето по дължина в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

През 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело. То е част от Стоте национални туристически обекта на България. Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка.

Отговарям на поздрава – сърдечен и благодарен – „Добре дошли!“ и потегляме с джипа под звуците на родопските песни. Нашият гид Велизар Шанов е доволен, че избрахме да посетим най-високата панорамна площадка в Бългалия – Вълчи камък в Родопите пред другата възможна – Орлово око. Площадката се намира в защитена територия по Натура 2000 заради ценни видове растения. Сантиментално председателят на сдружението „Зелена долина“ е свързан със селото под нея – Гьоврен.

От баба си помни разказите за тази скала. Хората свикнали с вълка като с домашен любимец, при инцидент с детето на войводата вълкът се опитал да го предпази от падане през дувара, но съседите разтълкували обратно – че иска да му навреди. Тогава войводата върнал вълка на скалата.

Половинчасовия път с джипа някои от туристите предпочитат да изминават пеша. Както и да се изкачите, гледките си заслужават. Това са Малък и Голям Персенк, диамантите на Родопите. Единият се намира над град Девин, а другият – над Кричим. Обръщаме поглед си вдясно. Спира се на следващата местност отсреща – резерват Казаните, най-големия по територия в Родопите – и за растения, и за животни. Другите възможни туристически маршрути са до Орлово око и до Чаирските езера.

Красивите места привличат чужди туристи от Израел и Великобритания, само че тази година заради пандемията са отменени всички резервации. За тези места се смята, че са били на дъното на море.

Радио Хоризонт;РодБг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук