Начало Новини.бг Премахнаха палатковите лагери в цялата страна (ВИДЕО)

Премахнаха палатковите лагери в цялата страна (ВИДЕО)

312
0

Полиция вдигна блокадите на кръстовищата в София, Варна, Пловдив и Стара Загора

Полицията вдигна палатковите лагери в цялата страна. Акцията започна в 4.30 часа в петък сутрин. Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщават от полицията.

В София бяха организирани три палаткови лагера – на „Орлов мост“, пред сградата на Ректора на СУ и на площад „Независимост“. Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столична община.

Вдигането на палатковия лагер на „Орлов мост“ е започнало малко преди 5 часа сутринта в петък.

„Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция“, разказват протестиращи. Според протестиращите ситуацията е била стресираща.  Те твърдят, че има и задържани. 

Спецакция на полицията се е провела и в Пловдив, Варна и Стара Загора.

Пловдивските протестиращи са били изтласкани от кръстовището на Чифте баня около 4 часа сутринта. Те блокираха кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Цар Борис Трети“, което свързва северната и южната част на града, около 20 часа в четвъртък.

„Дойдоха, започнаха да премахват насилствено палатките. Има повредени такива, сигурно има загубени вещи. Написаха ни актове, че пречим на движението по пътното платно“, обясни протестиращ.

Според демонстрантите, преди появата на полицията, на място са се появили и провокатори. Палатковият лагер е преместен на тротоара.

Във Варна ситуацията е спокойна, на място има засилено полицейско присъствие. Протестиращите доброволно са преместили палатковия си лагер пред Общината. Движението във Варна беше блокирано в понеделник, а в петък блокадата вече падна. 

През нощта са били премахнати и палатките на протестиращите в Стара Загора. Те са били избутани от силите на реда в полянките около летището в града. Лагерът стоя около седмица, като протестиращите блокираха напълно движението в района, пропускаха се само линейки и коли със специален режим на движение.

В петък сутрин протестиращи се събраха пред Първо РПУ в София. Там демонстранти са отведени около 5 часа сутринта, за да им бъдат съставени актове за възпрепятстване на движението по пътищата. Отведени са хора от палатковите лагери на „Орлов мост” и на Ректората.

Сред демонстрантите, събрали се пред полицията, са и част от организаторите на протеста – т.нар. отровно трио. Там са и Мая Манолова, както и бившият правосъден министър Христо Иванов. Те се заканиха да направят по-голям протест и по-сериозни демонстрации.

„За мен това е политическо решение. Ако беше незаконно, трябваше да ни махнат още първия ден. В палатковия лагер имах лични вещи, не знам какво е станало с тях, хора твърдят, че е минал валяк. Казаха ми да си търся вещите от Столична община“, заяви протестиращ, пуснат от Първо РПУ. От полицията са му написали акт за възпрепятстване на движението. Той е на мнение, че полицията са се държали коректно.

Минути след 8 часа сутринта пред сградата на полицията дойде и линейка заради протестиращ, който е имал нужда от инсулин.

nova.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук