Начало Вяра.бг На 8 август Православната църква почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически. Св....

На 8 август Православната църква почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически. Св. Трендафил Загорски

565
0

Св. мъченик Трендафил Загорски

Този славен новомъченик бил роден през 1663 г. в Загора Магнесийска, близо до град Волос. Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и по все още неизяснени причини започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в турската столица Цариград, но мъжествено понесъл страданията, заявявайки: „Аз съм християнин и не се отричам от моя Спасител Христос“. Тогава мъчителите му го убили – денят бил 8 август 1680 г. Някой си житиеписец Йоаннис Кариофилис написал житието му, но то не е преведено у нас. Само два стиха са запазени в негова чест:
„Трендафил биде виден като нов трендафил, очервен от потока на неговите кърви.“
Българската православна църква тачи паметта на св. Мъченик Трендафил Загорски на 8 август.

***

Св, Емилиан Изповедник, еп. Кизически.

В памет на светия наш отец Емилиан Изповедник, епископ Кизически

Емилиан, епископ Кизически, претърпял страдания за Христовото изповедание при царуването на иконобореца Лъв Арменец. Свети Емилиан нееднократно бил принуждаван да се отрече от поклонението на честните и свети икони, но той, неотклонно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя вярност към православната вяра той понесъл много неприятности от еретиците, дори бил затворен в тъмница; но свети Емилиан понасял всичко с радост и с надежда за временните страдания да получи вечното блаженство. След като преминал своя жизнен път в такова чисто християнско настроение, намирайки се сред скърби и страдания, свети Емилиан умрял в заточение, уповавайки се на Господа и украсен с венеца на изповедничеството.

В памет на светия мъченик Триандафил Старозагорски

Свети мъченик Триандафил бил твърде млад, на около 18 години, родом от Стара Загора, и бил моряк. Пострадал мъченически за своята християнска вяра в Цариград на 8 август. За година на неговата смърт преподобни Никодим Агиорит в своя труд „Синаксар“ (Цариград, 1845 г.) сочи 1570 г., а в другия си труд „Неон мартириологион“ (новопреиздаден в Атина, 1961 г.) – 1680 г.
Паметта му се празнувала на неговия ден (8 август). Никодим Агиорит съобщава, че житието му било написано от житиеписеца Иоанис Кариофилис, но изглежда и той го нямал под ръка, за да го даде в своите трудове.
Само два стиха са запазени в чест на мъченика (както правят гърците), които преподобният Никодим дава в своя „Синаксар“:
Триандафил се яви като нов трендафил,
очервен от потока на своите кърви.
Засега не се знае нищо друго за този наш мъченик.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук