Начало Култура.бг Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта „Атила“

Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта „Атила“

493
0

Държавната опера в Стара Загора направи своята дългоочаквана премиера на операта „Атила“. Спектакълът е копродукция с операта в Каляри и трябваше да бъде четвъртото оперно заглавие, представено на стадион „Берое“.

Пандемията осуети тези планове и новата постановка срещна първите си зрители снощи античния форум Августа Траяна.

Августа Траяна дава естествен контекст на сюжетното действие в операта Атила. Още повече, че според някои сведения вождът на хуните е водил една от важните си битки със своя съперник римския военоначалник Флавий Аеций недалеч от мястото на спектакъла тази вечер. Това съперничество между Атила и Аеций е част от интригата в операта, и именно то вдъхновява Ведри да напише един от най-обичаните оперни дуети за бас и баритон.

Артистите на Старозагорската опера се готвят да представят на публиката историята на един от най-значимите конфликти на древния свят – този между Римската империя и хуните, предвождани от Атила. Тази опера на Верди се смята за изключително жестоко написана за певците. Юлиян Константинов приема да изпълни централната партия, след като не се е докосвал до нея цели 13 години.

„Почти не съм срещал ранна опера на Верди, която да не е написана високо и така. Атила пък е написана за този определен тип баси, които са баси със, то така е написано, баси с ниско ла бемол, което означава баси, които пеят поти там, където пеят баритоните, което допълнително ги усложнява“, каза Юлиан Константинов.

Режисьорът Огнян Драганов не иска да прочете образа на Атила и конфликтите в тази опера едностранчиво и шаблонно.

„Нашата идея тук е да представим Атила като един дракон, драконът, който е връзката между света на красивото и света на грозното. Човек, който казва, ще използвам една фраза от операта: „Там, където държавата е слаба, там където има корупция, там където има слаби ръководители, там моят меч поразява, там моят меч обновява“, каза директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов.

Не по-малко важен е и единственият женски образ – този на амазонката Одабела. За да се справи със заложените в партитурата препятствия, от певицата се изисква певчески хъс, характер и едновременно с това елегантна вокална линия.

На всички тези условия трябва да отговори сопраното Таня Иванова, която изпълнява партията на Одабела пред публиката в Стара Загора.


Таня Иванова

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук