Начало География.бг Трети фолклорен събор край теснолинейката

Трети фолклорен събор край теснолинейката

337
0

Най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, е домакин на Трети национален събор на народното творчество и приятели на теснолинейката.

Съборът е под мотото „С хора и песни край релсите тесни“. Началото е от 13 часа, след като пристигнат основните влакови композиции по теснолинейката от Септември и от Добринище.

През деня ще се движат 10 вагона на теснолинейката, осигурени са 300 места.

Влакът от Септември тръгва в 8:35 часа, а в обратна посока от Аврамово разписанието е в 16:35 часа. Влаковете имат връзки сутринта и вечерта от и за София, Пловдив и Пазарджик.

Организаторите от гражданското сдружение „За теснолинейката“ обещават изненади през целия ден. Те напомнят на участниците да спазват мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19″.

Целта на фестивала е опазване, популяризиране и развиване на теснолинейката като местна необходимост и национално културно богатство.

Край теснолинейката край гара Аврамово се срещат Родопа и Рила, водили са се кървави битки за Освобождението на Родопите и Пиринска Македония, където до Съединението минава държавната граница, където днес се събират областите Пазарджик и Благоевград, където се намира най-високата жп линия на Балканите.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук