Начало История.бг 10 август: Успешен пробен полет на първия български аероплан, построен от ...

10 август: Успешен пробен полет на първия български аероплан, построен от Асен Йорданов.

356
0

Асен Йорданов е роден в София на 2 септември 1896 г., син на Христо Йорданов, инженер и химик. От малък любимото му занимание е да прави хвърчила. През лятото на 1912 г., придружен от баща си, посещава технически изложби и музеи в Италия, Швейцария и Франция. После баща му го изпраща да учи в Гренобъл, но той постъпва в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие „Етан“.

По време на Балканската война, едва 16-годишен, Асен заминава за фронта доброволец и постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград. Там той продължава да работи върху конструирането на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов-1“), който завършва през лятото на 1915 г.

Самолетът „Йорданов-1“

След неговото изпитание специална комисия от Министерството на войната заключава:

Апаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов – за изобретател. Датата 10 август 1915 г. да се счита за начало на българското самолетостроене.

В ежедневния вестник „София“ от 21 август 1915 г. четем:
От няколко дни в манежа на цар Фердинанд е изложен за гледане от публиката в естествената му величина, готов за летене, един аероплан, комбиниран и изобретен от седмокласника гимназист Йорданов, син на Христо Йорданов, бивш управител на Централната земеделска банка. Този български аероплан е една сполучлива комбинация от съществуващите видове аероплани от типа „биплан“. Непълнолетният българин, който в гимназията е отличен математик, внесъл едно ново и важно подобрение, което липсваше при съществуващите аероплани, а именно устройство, предпазващо апарата от падане… В самолетостроенето е внесено едно изобретение от българин – нещо, което не може да не погъделичка националното ни чувство и народна гордост.

През 1931 г. ( в САЩ) Йорданов заснема своеобразен учебен филм, в който под хумористична форма се обясняват основните принципи на летенето. Неговото заглавие е „Елмар се учи да лети“, а главен изпълнител на всички авиационни каскади е самият Асен Йорданов. По това време той се премества със съпругата си в Калифорния и започва да пише първата си книга, озаглавена „Летенето и как да се постигне“. Тя вижда бял свят през 1932 г. и бързо се превръща в популярен авиационен учебник. Тук за първи път Йорданов разработва своя стил, представяйки с хумор, малко текст и много схеми и рисунки основните принципи на авиационната наука.

Междувременно Йорданов продължава да работи като пилот, инструктор, инженер и технически консултант. Истинският успех на полето на авиационната публицистика той постига през 1935 г. с книгата „Вашите криле“ (Your Wings), по-късно преведена на френски, италиански, руски и полски език. Разпространена е в тираж от 250 000 копия и бързо се превръща в световноизвестен авиационен учебник. 

До 1947 г. Асен Йорданов написва общо девет книги на тема авиация и летене. Всички те се превръщат в класики, използвайки похвати от художниците на комикси. В тях има по-малко текст и повече илюстрации – така българският емигрант разбира идеалното учебно помагало, което трябва да служи за обучение на летците. Десетките запитвания и контракти за авиационни консултантски услуги водят до създаването на собствена компания, Jordanoff Aviation Corporation, работеща в консултантската област. 

Йорданов си отива от този свят на 19 октомври 1967 г. Приятели и роднини изпълняват последното му желание прахът му да бъде разпръснат във въздуха от самолет. Така той прави последния си полет.

След него остават десетките книги и признанието на хиляди пилоти и техници по целия свят, започнали своето авиационно пътешествие с изданията на Асен Йорданов. Те продължават да са актуални и до ден-днешен.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук