Начало Култура.бг Традиции.бг 10 август: Честит професионален празник на готвачите!

10 август: Честит професионален празник на готвачите!

407
0

Професията на готвача е една от най-често срещаните в света. Историята обаче мълчи кой е бил първият готвач. Според една легенда това е жена, която дава името на цял отрасъл като кулинарията. Древните гърци са почитали бога Асклепий (в римския пантеон Ескулап). Неговата дъщеря Хигия се е считала за хранителка на здравето (от името й произлиза думата хигиена). Тяхна вярна помощница в начинанията била готвачката Кулина, която станала покровителка на готвачите и готварството като изкуство получило името – кулинария.

На днешния ден – 10-ти август се чества Денят на Свети Лаврентий – закрилник на готвачите. В тази връзка днес се отбелязва и Професионалният празник на готвачите.

За пръв път у нас той се празнува преди повече от десетилетие, като за повода дори се организира специално шествие от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Свети Лаврентий живеел през III век. Той се слави като един от дяконите в Древен Рим, намерили смъртта си по време на гоненията на християни, организирани от римския владетел Валериан. Лаврентий съхранявал съкровищата в църквата. Ангажирал се още със социалните работи и финансовите дела там.

За жалост обаче, той също пострадал при гоненията. Разгневеният император му наредил да събере всички църковни богатства и да ги донесе на мястото, където ще бъде екзекутиран.

Професионален Готвач

Вместо злато и скъпоценни камъни обаче той се явил с бедни и изстрадали души, заявявайки, че именно те са най-голямото богатство на християнската църква. След което дарил на всички тези бедни миряни скъпоценностите, събирани от него през годините.

Житието на Свети Лаврентий е толкова вълнуващо и изпълнено с добрини, че представители на най-различни сфери откриват в него своя патрон и закрилник. Сред тях са именно месарите, винопроизводителите, ресторантьорите и готвачите. Смята се още, че той е покровител и на подрастващите.

gotvach.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук