Начало Новини.бг Протест затвори пътя Варна-Добрич

Протест затвори пътя Варна-Добрич

291
0

Пътят Варна – Добрич е затворен от протест, научи Агенция „Черно море“. Движението е спряно на разклона на село Любен Каравелово.

Граждани от района са блокирали пътя заради протест, предизвикан от безводиието в района.

Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Ограничението на потреблението влезе в сила от понеделник, 10 август.

Сред причините са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, увеличеното потребление, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина, обясни инж.Димитър Денев от ВиК-Варна, отговарящ за район Аксаково.

Засегнати са най-малко 2 300 човека

Със заповедта са въведени ограничения за потреблението на вода – тя е само за питейно-битови нужди и е забранено ползването й за градинско напояване, миене на автомобили и т.н.

Загубите на вода от водоизточника до потребителя са почти 50 %

В Доброглед отдавна не е имало режим на водата, защото преди 10-т години изградихме допълнителен водоем за акумулиране на водни количества, съобщи заместник-кметът на Аксаково.

За село Зорница има миналата година е подписан договор за изготвяне на проекти и подмяна на довеждащите водопроводи, към днешна дата проектите са готови и е издадено разрешение за строеж, който ще започне най-вероятно през септември.

За Любен Каравелово, което е най-голямото от трите села и е с над 1 700 жители, през последните две години е бил подменен изцяло довеждащия водопровод от каптажите до водоема на селото, който е с дължина 2 км.

Протестът ще се повтори в 17 часа в петък, категорични са организаторите.

Черно море;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук