Начало Вяра.бг Чудотворната икона на Света Богородица Казанска идва в Кюстендил

Чудотворната икона на Света Богородица Казанска идва в Кюстендил

337
0

Вечерта на 10 август в централния храм „Успение Богородично” в Кюстендил ще бъде отслужено вечерно богослужение от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение със свещеници от града и епархията, съобщиха от архиерейското наместничество. 

С благословението на патриарх Неофит ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Света Богородица – Казанска, която се съхранява в митрополитския храм „Успение Богородично” в Самоков повече от два века.

Иконата е изрисувана по молба на самоковския митрополит Филотей в края на 18 век. Тя предпазва от заразни болести. Благодарение на молитвите пред чудотворната икона през 1815 година Самоков е предпазен от разпространилата се тогава прокоба – чумата, гласи поверието. Самоковчани споменават и за други чудеса, които е извършила Света Богородица за онези, които се молят пред чудотворния ѝ образ. 

И при сегашната пандемия иконата предизвиква молитвите на миряните и поклонниците. 

При богослужението ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки в храма, както и процесията по посрещането на иконата.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук