Начало Новини.бг Граждани сигнализират за незаконно строителство на Рупите

Граждани сигнализират за незаконно строителство на Рупите

316
0

Там са изградени минерална баня, паркинг и заведение

Граждани сигнализираха, че без никакви документи са построени минерална баня, паркинг и заведение в местността Рупите. Те настояват за спешни проверки и моментално събаряне на обектите. От община Петрич обаче посочиха, че се търси законният начин това да се случи.

Строи ли се върху защитена територия край Рупите?

Сигналът за незаконно строителство е от местни жители. Те твърдят, че Община Петрич действа неправомерно, като толерира незаконните обекти. „Общината строи без абсолютно никакви документи и разрешителни сгради, пътища, паркинги, абсолютно незаконни, няма документи”, посочи Венцислав Танев.

„Другото фрапиращо нарушение е, че Община Петрич взима неправомерно наем за тези конкретни постройки. Съответно паркингът е захранен с ток, това предполага преминаване на електроснабдителна мрежа през няколко имота, абсолютно без никаква проектна документация, без никакви проекти и надзор”, смята Крум Танев.

Два от обектите – минералната баня и заведението, са построени още преди 20 години. За тях през 2004 година са издадени удостоверения за търпимост, които ги предпазват от премахване. През 2018-та, тогавашният главен архитект на общината в Петрич поискал от съда въпросните удостоверения да отпаднат. Съдът обаче отхвърлил искането и така удостоверенията за търпимост важат и до днес. Обектите няма как да бъдат съборени.

„Няма логика общината да започне нова процедура и наново да издаде заповед по същите тези аргументи и отново да рискуваме тя да бъде отменена от съда. Най-разумното е не да се издават нови заповеди по едни и същи аргументи, които да бъдат отхвърляни от съда, а да се съобразим с предвижданията на ОУП на общината, който ще бъде приет скоро. Ние определено мислим в посока там да бъдат вкарани точни и ясни правила за строителство в тази зона”, уточни зам.-кметът на Община Петрич Минка Салагьорова.

Проверки по морето: Множество нарушения при строителството и ограничаване на достъпа до плажа

В отговор до NOVA от Дирекцията за строителен контрол посочват, че за въпросните обекти не са представени строителни книжа. Тъй като те са Пета категория по смисъла на ЗУТ, ДНСК възлага на общината да провери случая.

„Не държим на запазването на тези обекти, каквито внушения се правят. В предварителния проект на ОУП може да се види от всеки. Точно за този имот е дадена устройствена зона „озеленяване”. Отново ще ни бъде дадена възможност да проверим дали тези обекти ще са неподходящи по местоположение”, каза още Салагьорова.

В края на 2019 година Прокуратурата спря строежа на път в местността Рупите, след като се оказа, че той преминава през защитена територия.

NOVA;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук