Начало Култура.бг Приключенски дневник за деца превръща ваканцията в забавление

Приключенски дневник за деца превръща ваканцията в забавление

357
0

За шеста поредна година Фондация BCause ще реализира програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис България. Адаптирайки се към ограниченията на епидемичната обстановка, програмата за развитие на тютюнопроизводителните райони в България продължава и през 2020 година в пълен обхват.

„Забавно лято, грижовна есен“ цели да подкрепя тютюнопроизводителните общности в четири основни направления: Oбразователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, обучение за учители в методите на неформалното образование, Академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и грижа за възрастните хора. Дейностите по програмата се осъществяват в регионите на  Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково, Шумен.

За да се адаптира към промените в начините и методите на училищното обучение, наложени от новата реалност, в края на юли по нов начин стартира лятната образователно-приключенска академия „Забавно лято“ за деца в 21 населени места. Първата част на програмата обхваща деца от 1 до 6 клас, разделени на три възрастови групи. Чрез специално създадената онлайн платформа –https://www.zabavno.bcause.bg/ обучителите от НЧ „Бъдеще сега“ достигат виртуално до децата, родителите и учителите в отдалечените региони.

Интерактивен “Приключенски дневник”

води децата през серия от учебни игри, творчески задачи и предизвикателства

за да провокира интереса им по редица научни и социални теми. Дневникът е подходящ както за самостоятелна работа на децата, така и за работа в малки групи с онлайн подкрепата на ментор.  

Първоначално менторите се срещат с децата по места, за да им подарят книжния дневник и да ги преведат през онлайн платформата заедно с техните родители. След това продължават онлайн обученията и помощта от разстояние. „Този нов формат цели да научи децата да учат самостоятелно, да действат независимо, да усъвършенстват техническите и социалните си умения онлайн, като в същото време допринасят за развитието на общността си.“ – заяви Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

 В социалните мрежи децата ще споделят своите постижения и новини в отделни Фейсбук групи, а на 14 август ще се проведе обща онлайн „Геройска среща“

„На нея обучителите ще проследят резултатите и ще разберат с какви нови знания и умения са се сдобили децата през този период, и какви предизвикателства са успели да преодолеят“, допълни Теодор Василев от Народно читалище „Бъдеще сега“, координатор на академиите.

 Заедно с детските академии започва подготовката и по останалите компоненти на програмата за устойчиво развитие на регионите.  За трета поредна година се провеждат академии за учители, които сега ще се фокусират върху нови методи за преподаване в 1-ви клас за постигане на бързи резултати в обучението на децата по грамотност. „Академията за местни предприемачи“ продължава за четвърти път и през 2020 година.

Освен към нови предприемачи в посочените региони, програмата ще подкрепи с напътствия и досегашни участници, за да се справят по-леко с последствията от разрастващата се икономическа криза. А за да отговори на нуждите на най-възрастните в извънредната ситуация, Фондация Бикоуз ще предостави антивирусни препарати и хранителни добавки като част от четвъртия компонент на програмата. 

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. насам от Фондация BCause с подкрепата на „Филип Морис България“ ЕООД като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. За изминалите 5 години програмата обхваща над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година се добавя нещо ново към активностите, а общата инвестиция в програмата до момента е над 1 милион лв.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук