Начало История.бг Чака се нов проект за съборената къща „Куцоглу“ зад общината

Чака се нов проект за съборената къща „Куцоглу“ зад общината

319
0

За да започне работата по възстановяването на сградата на съборената преди година къща „Куцоглу“ зад общината, трябва да бъде внесен нов проект, който да е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство. Сградата беше съборена на 6 юни м. г., въпреки че разрешението за строеж предвиждаше реконструкция на сградата със запазване на фасадата. В този имот някога се помещаваше детска градина „Славянка“.

Сградата на Шнитер преди унищожаването й
Знаковата сграда е била проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу преди повече от век и е със статут на единична културна ценност от ансамблово значение.

„Преди месец и половина-два от фирмата инвеститор внесоха в район „Централен“ искане за промяна на проекта, но това няма как да стане. Нужен е чисто нов проект. На сградата е направено пълно заснемане, така че е възможно фасадите да бъдат възстановени“, съобщи кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

След събарянето на къща „Куцоглу“ имотът беше обграден и към ден днешен е буренясал. На мястото обаче има строителен фургон.

zaistinata.com; plovdiv-press.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук