Начало История.бг Днес стартира тазгодишното проучване на Бузово кале

Днес стартира тазгодишното проучване на Бузово кале

340
0

12 август 2020, 15:46

Днес стартират отново проучванията в района на Бузово кале край Бузовград. За 5 поредна година археолози от НАИМ при БАН, начело с доц. Д-р Диян Рабовянов ще извършат проучванията, където през древността се е намирала една от най-важните крепости в казанлъшкия регион.

Министерството на културата е финансирало експедицията на Бузово кале с 18 000 лв., като тя ще бъде единствена за тази година в района. Директорът на Исторически музей „Искра” Момчил Маринов сподели, че поради епидемичната обстановка в страната и намалелите приходи няма да може да финансира тазгодишните разкопки.

Тази година предстоят довършителни работи по разкритата миналата година около 150 кв.м площ, като ще бъде извършена и подготовка за следващите експедиции. В досегашните разкопки  в калето над Бузовград бяха открити запазени останки от два храма, единия от които с внушителните размери 13,5х6,5 метра, като площта не включва изградения притвор.

Стени с височина от 2 до 4 метра са се издигали на места, като се предполага, че част от камъните са били извозени, когато обектът е бил разрушен, поради ново строителство на промишлени обекти в близост.

Според специалистите от екипа втория храм в Бузово кале датира от епохата на император Юстениан Велики. Те смятат, че следите от църквата са отражение на тежкото време за Тракия, настъпило в края на VI век. Значимият християнски център е бил ограбван и оскверняван, като реликвите му били разбити и разпръснати.

В досегашните експедиции са били разкрити двете крепостни стени, като вътрешната е с дебелина 1,95 м и е била изградена през втората половина на V  век при управлението на император Теодосий II. Намерен е още и оловен печат на висш византийски сановник.

Обектът е предложен да получи статут на национален паметник на културата.

Kazanlak.com;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук