Начало Новини.бг Дърводобив във вододайна зона направи водата в Рибново негодна за пиене

Дърводобив във вододайна зона направи водата в Рибново негодна за пиене

301
0

В началото на юли кметът на с. Рибново сигнализира директора на Държавното горско стопанство  „Места“ за замърсяване на питейната вода за селото, която идва от водохващането в местността Дивите кози. Като причина за замърсяването на водата се сочи преминаването на дърводобивна техника през дерето над водохващането.

„Водата в Рибново идва кална след всяко преминаване на автомобилите на ДГС Места“, твърди пред БНР кметът на община Гърмен Феим Иса, който преди това беше и два мандата кмет на Рибново.

След сигнала от горското стопанство са взети мерки, които са оценени от кметството като недостатъчни. Това налага да бъде изискана проверка и от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), при която на стопанството е предписано да постави тръби на местата, където товарните камиони пресичат дерето.

Още на следващия ден тръбите са поставени, а водостоците по пътя  на водохващането са почистени.

Въпреки предприетите мерки, липсата на тревна растителност покрай дерето в резултат на дърводобивните дейности, вероятно е една от причините за размътването на водата след поройните дъждове през изминалите дни.

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от 7 август е прекратен договорът за управление на директора на Държавно горско стопанство „Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на село Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района около водохващането.

От новото ръководство на териториалното поделение на ЮЗДП се очаква транспортната логистика и технологичните планове за дърводобив да бъдат адекватни на изискванията за санинарно-охранителни зони и предварително съгласувани с кметствата и местните жители, изтъкват от ръководството на Югозападното държавно предприятие.

Десант;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук