Начало Село.бг Младоженци от София сплотиха село Воден с инициативи

Младоженци от София сплотиха село Воден с инициативи

348
0

Децата показват талантите си, свестните се чувстват полезни

Двама съвременни артисти предизвикаха истинска „културна революция“ в пограничното село Воден, на 10 км от турската граница, в един от най-бедните български региони – Странджанския.

Стефания Георгиева е хореограф и артист, който се занимава със съвременен танц. Основател на АТОМ Театър.

Иван-Александър Кютев е фотограф, който познаваме от социално-артистичните намеси в градската среда, Фабрика за градско изкуство и Къща Creative hub.

Двамата отиват там от София, женят се по време на изолацията и отиват на меден месец и артистична резиденция на село.

Признават, че и преди са идвали, но сега кметският наместник е млада жена, която всячески откликва на техните идеи.

Постепенно започват да ремонтират читалището, църквата, правят игрище, но най-вече – работят с местните деца, които са предимно от малцинствени общности, които точно от това са имали нужда – спорт, балет, съвременен танц и някой да впрегне енергията и потенциала им.

„Включваме се на макс, къде и кога могат да ти се случат такива неща“, отбелязва Иван-Александър. И голяма част от селото се включва в инициативите.

„Успяхме да извадим свестните хора от къщите им, да дойдат в центъра на селото, да се почувстват полезни.“

Наскоро дори се случва пожар, който успяват за нула време да угасят, а пожарникарите са удивени как „се изсипват“ толкова доброволци за отрицателно време.

Промяната се случва отвътре.

Всъщност, от какво имат нужда общностите и обезлюдяващите ни села – от ентусиазъм, творчество, колективност и тласък, обединяващ всички в една градивна сила.

„Щастлива съм, че успях да пренеса танцови проекти на село. На 29 и 30 август тук ще има танцова премиера“, допълва Стефания Георгиева и през смях признава, че децата на село са я научили на търпение.

А Иван-Александър Кютев е готов още дълго да разказва за самородните таланти на децата във Воден и за желанието им те да бъдат развивани.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук