Начало Вяра.бг Трима воеводи възстановяват манастир в Тополовград

Трима воеводи възстановяват манастир в Тополовград

314
0

За легендарните войводи Христо войвода, Кара Кольо и Индже войвода разказва днес рубриката на Областна администрация “Любопитно от областта”. Устремският манастир „Св. Троица“ в община Тополовград е бил възстановен благодарение на тях.

Смята се, че историята на манастира датира от ХIV в. по времето на цар Иван Александър под името “Св. Първоапостоли Петър и Павел”. Вероятно е бил опустошен през 1373 г. от настъпващите на север турски орди под предводителството на Тимурташ бей. А след това – вече през Възрожденския ХVIII век, е бил възстановен.

По време на Възраждането манастирът се превръща в пространство, в което намират убежище много от хайдутите, действащи в района на Сакар и поради това до днес е известен като “Хайдушкият манастир”. В Божията обител са отсядали и укривали легендарните народни водачи: Вълчан войвода, Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Кара Добри, Гарабчи Георги и др.

През 1812 година, вече в напреднала възраст, Христо войвода решава да хвърли пушката и ножа и да влезе в лоното на монашеството. Според сведения войводата приема името Хрисан и заживява във „Вехтата църква“, наричана още „Каракольова дупка“.

Според легендата Христо войвода приканил околните села Вакъф (Устрем), Ново село (Мрамор), Срем и др. да започнат възстановяването на манастира. С помощта на Кара Кольо, Инджето и Вълчана Хрисант успял да съгради отново манастира. Когато сградата била вдигната, той е с църковен сан игумен.

В олтара на манастирската черква направил скривалище, където често криел доскорошните си другари – хайдутите. Хрисант е загинал през 1813 година, а на гроба му често идвали да отдадат почит Индже войвода и Кара Кольо – прославеният му байрактар. Надгробната плоча на Хрисант и днес се пази в църквата на манастира.

И до днес местните хора са благодарни и тачат героите, хайдутували в Сакар планина и защитавали не само населението от набезите на турците, но и съхранявали духовността в региона. Признателни тополовградчани събират средства и през 2018 година в града е открит единственият по рода си паметник на Кара Кольо, дело на скулптура Христо Дюлгеров.

HaskovoLive;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук