Начало Новини.бг Бум на строителство по морето, но водоизточниците си остават същите

Бум на строителство по морето, но водоизточниците си остават същите

345
0

„През летните месеци консумацията по морето е най-голяма“, каза инж. Пламен Никифоров

/КРОСС/ Ресорният министър Емил Димитров констатира драстично ниско ниво на язовир „Камчия. От 100 млн. кубически метра сега са 60.  Има ли алтернативен план за водоснабдяване в Бургас и околните места и защо пресъхват големи язовири в страната?

„Язовир „Камчия“ е един от основните източници за водоснабдяване на Черноморието. Той подава вода както към Бургас и Южното Черноморие, така и към Варна – Северното Черноморие. Разпределението е 40% към Варна и 60% към Бургас. По Южното Черноморие има още един язовир – „Ясна поляна“, който се допълва от Ново Паничарево. Той е съвсем малък, но когато са изграждани тези язовири, легловата база в Южното Черноморие е няколко пъти по-малко, отколкото е сега“, каза председателят на УС Научно-техническия съюз по водно дело инж. Пламен Никифоров за „България“.

Той подчерта, че има бум в изграждането на туристическа инфраструктура по морето, но водоизточниците остават същите.

„Характерно за този период за маловодие, когато количеството на вода, подпочвените води са най-малко, тогава е и най-голямото потребление. През летните месеци консумацията е най-голяма. И когато имаме поредица от няколко по-сухи години, а тази година даде много малко вода, тъй като имаше много малко сняг. Един от проблемите е остаряла инфраструктура, а другият – недостатъчно водоизточници“, категоричен е експертът.

КРОСС;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук