Начало География.бг Лясковската река – бистра вода и рози на дълголетието СНИМКИ

Лясковската река – бистра вода и рози на дълголетието СНИМКИ

357
0

Чудото до Асеновград предлага емоции 2 в 1 – хем бреговете са идеални за пикник, хем пътьом може да видите останките от идеално запазения римски път.

Ако искате да избягате за няколко часа от горещия град и то само на половин час път от него, бреговете на Лясковската река са едно чудесно попадение. Тя се влива само на няколко километра след Асеновград във водите на Чая. Водата й е кристално чиста, но не и ледена.

Лясковската река е нещо като 2 в 1 – хем бреговете й са идеални за пикник, хем пътьом може да видите останките от идеално запазения римски път, свързвал навремето Асеновград с Бачково. Отбивката за реката е в местността Луковица. Още в началото има изградена чешма с кът за почивка. От нея туристите се снабдяват с питейна вода. Чешмата е изградена през 1978 година от семейство Табакови от Дряново.

Веднага след нея е старият римски мост, от който вляво започва пътеката за Лясковска река. Тя тече под него и след 20 метра се влива в Чая. Пътеката за бивака е покрита с големи гранитни блокчета. От едната страна има почти отвесна стена, покрита с красиви скални рози. Цветето е известно още на римляните като семпервивум, а българите го познават като дебелец. И двата народа обаче са съгласни, че това е билката на дълголетието. Древните дори вярвали, че предпазва от гръмотевици. По тази причина Карл Велики наредил растението да бъде засадено по покривите на всички къщи. Истината е, че дебелецът лесно се култивира и не е претенциозен. Цялата пътека по пътя за бивака на Лясковската река е покрита с него.

От едната страна на пътеката е коритото на реката, а от другата – скалите. До бивака се стига за две минути. В центъра му се издига естествена скала. Не нея почиващите са забили двуметров кръст от метални релси.

Два големи навеса посрещат тръгналите на пикник. Единият е толкова просторен и сенчест, че в единия му край са окачени етажерки със сол, пипер и олио за почиващите. Има и плот за приготвянето на храната. Обособени са няколко места за сядане, на които може да има различни групи.

Отстрани някой е изградил барбекю. Разполага със скара и дърва. Единствената недомислица на това красиво място стърчи като паметник на глупостта до него. Върху мокър цимент, излят на поляната някой е поставил голям железен варел. Идеята била той да събира боклука на плажуващите. Само че варелът е забучен в цимента и няма никакъв начин да бъде изпразнен. И сега си стои пълен с отпадъци. Почиващи разказват, че импровизираният гюм е поставен от пенсионери, които изобщо не са и помислили, че до мястото не стига ни кола, ни камион.

Водата в реката е кристално чиста. Лясковска извира само десетина километра нагоре по склона. По пътя си не минава през нито едно населено място или до промишлено предприятие. В бивака водата тече покрай няколко огромни канари и оформя голям вир. В него може и да се плува.

Равните брегове са покрити със ситен пясък. Такова е и дъното  – на места то е с гладки речни камъни.

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук