Начало География.бг На косъм от смъртта: Спасиха ранен турист на южния Джендем

На косъм от смъртта: Спасиха ранен турист на южния Джендем

303
0

Тежко пострадал турист в Стара планина вдигна накрак спасителите снощи, научи „Марица“ от свои източници.  Мъжът се намирал в района на южните склонове на връх Ботев – южния Джендем. Порязал си жестоко ръката, а нараняването причинило голяма кръвозагуба. 

В акцията по спасяване на туриста се включили екипи от Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив – общо 15 души. Като пристигнали на място, спасителите установили, че мъжът е в изключително тежко състояние. Оказали необходимата помощ за извеждането му от планината и той е предаден на Спешна помощ. Акцията е приключила около 00.20 часа тази нощ. 

От Планинската спасителна служба алармират, че от началото на август са зачестили сигналите за изгубени и пострадали туристи в планините.

В тази връзка специалистите съветват всички любители планинари да проучват внимателно маршрута, по който ще преминат, като спрямо това да съобразят екипировката, опита и възможностите си. Задължително туристите трябва да са запознати с метеорологичната прогноза, както и да са наясно с основни похвати за оказване на първа помощ. 

Препоръчително е да не се ходи по единично в планината, тъй като това води до сериозни рискове. Всеки турист трябва да е със заредена батерия на телефона, да носи вода и храна, също челник, свирка и резервни батерии. 

Тони Михайлов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук