Начало История.бг Последната българска подводница вече е музей

Последната българска подводница вече е музей

329
0

Преди да бъде реновирана, „Слава“ направи своето последно плаване – до пристана в Музея на стъклото в Белослав

Последната българска подводница „Слава“ вече е музей. Официалното откриване ще е в деня на подводничаря – 18 август и ще очаква посетители край Белослав.  

Преди да бъде реновирана, „Слава“ направи своето последно плаване – до пристана в Музея на стъклото в Белослав. След това започна и работата по нейното възстановяване.  

„С помощта на Съюза на подводничарите вътре е рестраврирана, а отвън успяхме да я закрепим и боядисаме. И смятаме, че тя е готова да се покаже пред обществеността“, коментира пред БНТ Красимира Калчева, Фондация „Белославско стъкло“.  

„Слава“ е построена през 1959 г. в Съветския съюз. След преустройство влиза във Военноморския ни флот през 1985 г. с името „Ленински комсомол“.  

„Това е едно модерно за времето си съоръжение и смятаме, че можем да покажем на младите хора на обществеността, какво е имала България по време на Студената война“, казва тя.   Последната българска подводница е с дължина 76 метра, обслужва се от 60 души екипаж. Над вода е автономна до 60 денонощия, а под водата издържа повече от 600 часа.  

„Успяхме да реставрираме перископа и през него могат да се наблюдават преминаващите кораби и фериботи. Посетителите на музея ще разберат как е протичало всекидневието на подводничарите, къде са се хранили и и почивали, както и начините им на комуникация в подводницата“, разкрива Калчева.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук