Начало Новини.бг Приемната грижа – подслон и подкрепа за дете в нужда или лесен...

Приемната грижа – подслон и подкрепа за дете в нужда или лесен начин да изкараш пари?

298
0

Към края на 2012 г. настанените в приемни семейства деца са били 1 144, днес те са почти двойно повече – 2 054, по данни към юни

Професия или призвание – както и да определяме приемната грижа, от въвеждането ѝ преди 8 години до днес, хиляди деца са получили подслон и подкрепа в домашна среда.  

И ако към края на 2012 г. настанените в приемни семейства деца са били 1 144, днес те са почти двойно повече – 2 054, по данни към юни. Увеличили са се и кандидатите за родители – от 1 253 в края на 2012 г., към края на миналата година те вече са 2 227, информира NOVA.  

Какво означава тази статистика?  

Мая, Самуил и Тони имат детска стая благодарение на приемните си родители. Семейство Янкулови, което вече е отгледало 11 деца. Историята започва преди 14 години.

Георги Янкулов казва, че се опитва да обясни на децата си, че трябва да сме единни, но не еднакви.  

И ако семейството на Георги и Гергана са доказателство, че домът е възможен дори тогава, когато едно дете не расте с биологичните си родители, за други тяхната история е едно голямо изключение.  

Критиците на приемната грижа я определят като лесен начин да изкараш пари, уж отглеждайки дете, а защитниците ѝ не спират да призовават обществото и институциите за повече подкрепа и разбиране.  

В столицата потребността от приемна грижа е по-голяма. 

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук