Начало Дарителство Ако имате излишни томове в библиотеката, стартира „Акция Книгодарител“

Ако имате излишни томове в библиотеката, стартира „Акция Книгодарител“

374
0

В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата „Акция Книгодарител”.

Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години. В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите от фондация „Лукойл” се надяват акцията да мотивира склонните да ги дарят в полза на много други читатели. До 7 септември в девет градове в страната ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книжни дарения от всички жанрове. Пунктовете ще са разположени в удобни градски обекти от веригата бензиностанции „Лукойл”. Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, ще получи сертификат „Активен книгодарител“.

Единственото препоръчително условие е дарените книги да са издадени от 2009-та насам и да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември. Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат. Доброволците в акция „Книгодарител” ще очакват дарения в 5 пункта в София, по 2 в Пловдив, Варна и Добрич, по един в Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Дупница.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук