Начало Uncategorized Над 300 кътчета в планини и реки крият самородно злато

Над 300 кътчета в планини и реки крият самородно злато

340
0

Централна Средна гора и Източни Родопи с най-много залежи

Над 300 са дестинациите в България, където може да се намери разсипно самородно злато. Най-често това са коритата на реки или стари златодобивни разсипи, показват данни от картата на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

„България е едно от най-златоносните места в Европа“, каза председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов за „Монитор“. Според него най-голямото находище е Централна Средна гора. По думите му някога тя е била най-високата планина в България, но след разместване и повдигане на пластовете това се е променило. „От Ихтиманско до Стара Загора

почти навсякъде има остатъци от антични рудници

и реките са златоносни“, каза още Стаменов. На второ място са Източните Родопи и Странджа заедно със Северозападна България. Само от Берковица до Белоградчик, от двете страни на планината, има златоносни дерета, които продължават и към Сърбия – към Ниш и Пирот, където също се намира злато. Чистотата на самородното злато варира между 19-23 карата. Освен златоносни реки и рудници на картата са отбелязани и източници на минерали, както и къде някога са падали метеорити у нас. На тези места може да се намерят и рубини може да се намерят и рубини.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук