Начало Новини.бг Необичаен звук буди плевенчани – крясъци на гларуси

Необичаен звук буди плевенчани – крясъци на гларуси

297
0

Ако сте решили да разгледате красивия Плевен, голяма е вероятността да помислите, че сте попаднали на морския бряг. Усещането идва от познатите крясъци на гларусите, които се забелязват около фонтаните в центъра на града.

Ако ставате рано или до прозореца ви има дърво, сутрин в Плевен може да се събудите от чуруликане на врабчета. Напоследък обаче необичаен звук събужда плевенчани – крясъците на гларуси.

Все по-често плевенчани се будят с крясък на гларуси. Гларусите са т.нар. „жълтокраки чайки“ и се срещат вече обичайно и във вътрешността на страната. Гларусите са синатропен вид. Това е вид, който живее близо до хората в населените места, те са зависими от човешката дейност. Причината да са в населените места е, че тук има изобилна храна през цялата година, както и благоприятни условия за тяхното размножаване“, пояснява Габриела Георгиева, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Те са всеядни и там, където има храна, за тях е подходящо местообитание. Свикнали сме да ги виждаме наистина по морето, но вече може би от няколко десетилетия, е обичайно да се срещат и в други населени места, допълва тя. Гларусите предпочитат риба, но се хранят с всякакви изхвърлени от хората хранителни остатъци, унищожават яйца на други птици, но няма данни за намаляване на популация на други птици към момента, коментира експертът. 

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук