Начало Новини.бг Бизнесът плаща на банките да съхраняват парите му

Бизнесът плаща на банките да съхраняват парите му

298
0

Фирмите вече не печелят от спестяванията си, а плащат на банките да съхраняват парите им. От април насам средната лихва за фирмените депозити в левове е отрицателна – минус 0,05%, докато по спестяванията в евро тя е под нулата още от миналата година. Въпреки това и фирмените спестявания растат – с близо 12% годишно, и в края на юни са стигнали 26 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. Според нея кредитирането вече е започнало да забавя темповете в сравнение с месеците преди обявяването на извънредно положение. През второто тримесечие ръстът на кредитите е 4,9% годишно – значително по-слаб от отчетените над 7% до март.

Въпреки кризата обаче и парите в банковите депозити растат. По данни на БНБ в края на юни спестяванията на домакинствата са 57,171 млрд. лв. Това е с 4,17 млрд. повече отпреди година и с 1 милиард повече в сравнение с края на март. Това показва, че хората се въздържат да харчат в тези смутни времена и залагат на сигурно, като съхраняват свободните си пари в банки, въпреки че лихвите по депозитите са направо микроскопични  – средната е 0,1 на сто. Все пак коронакризата е изпразнила сметките на част от населението – най-вече на хората с малки влогове. В периода април-юни са закрити близо 150 000 сметки със суми до 1000 лв. в тях и над 23 400 със суми до 2500 лв. Всички по-големи влогове обаче нарастват като брой, а също и парите в тях. Двуцифрен ръст (от 10 до 14%) за последните 12 месеца се отчита при влоговете от 50 000 до 500 000 лв., както и тези над 1 милион лева. Само през второто тримесечие милионерите са се увеличили с 45.

Парите по депозитите ще продължават да се увеличават и през следващите месеци, а кредитната активност ще се забавя. Това прогнозира Асоциацията на банките в България (АББ). Причина и за двете тенденции е несигурността в макроикономическата среда, причинена от коронавируса. Според АББ лихвите по депозитите ще останат до края на годината на сегашните рекордно ниски нива, тъй като банките са пълни с пари, а домакинствата и бизнесът ще стават все по-предпазливи в харчовете.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук