Начало География.бг В Поморие добиват “бяло злато” от незапомнени времена

В Поморие добиват “бяло злато” от незапомнени времена

316
0

В Поморие добиват “бяло злато” от незапомнени времена

Снимка: БГНЕС

Музей в Поморие грижливо съхранява прастара традиция за добив на сол.

Единственият в Източна Европа, който показва как се извлича “бяло злато” чрез слънчево изпарение на морска вода, Музеят на солта разкрива древна анхиалска технология. Любопитството на малки и големи събуждат експозиционна зала с фотографии, различни инструменти и уреди, както и цели 20 дка действащи солници.

Културната институция на Поморие пази и уникална колекция фотографии, някои на над 100 години, проследяващи развитието на солодобива в района, а също и стари топографски карти, автентични инструменти и съоръжения.

В Поморие, древният Анхиало, морска сол се е добивала от незапомнени времена. Според редица исторически изследователи солниците са съществували още преди основаването на града, около V век пр. Хр., а многовековният опит се е предавал от бащи на синове.

Музеят е разположен на самия бряг на соленото Поморийско езеро, а до днес солниците му добиват безценните кристали по същия начин, по който това е ставало и в древността. Освен да видят на живо всички технологични операции, посетителите могат да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, за да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Натриев хлорид или просто сол, има във всяко домакинство и макар и да не си даваме сметка за това, то е важна част от нашия живот. От древни времена веществото се използва за овкусяване и консервиране на храни, а в наши дни и за много други цели в промишлеността, селското стопанство, поддръжката на пътища и дори пречистването на води.

nationalgeographic.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук