Начало Новини.бг 73 % от хората напускат заради ниски заплати

73 % от хората напускат заради ниски заплати

312
0

Ниските трудови възнаграждания са основната причина за текучеството у нас. Това показва проучване представено от председателя на Управителния съвет на Българската търговска промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов и д-р Камелия Петкова от Института по философия и социология при БАН. То е направено през първото тримесечие на годината. В него са се включили 2 460 заети лица; 748 работодатели; 53 браншови организации; 252 дирекции „Бюра по труда“; 25 бизнес общности и 65 представители на социални партньори през проект „Устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила“. 

Идентифицирани са най-важните причини, влияещи върху решението на работещите за доброволно напускане. Основна от тях за текучеството си остава размерът на възнаграждението – посочено от над 73 процента от участниците в проучването. Другите основни причини за напускане на работа са несправедливото разпределение на възнаграждението – посочен от близо 67 процента и липсата на финансови стимули – отбелязана от около 63 на сто от анкетираните. Сред причините за напускане на работниците са здравословното състояние – според 63 на сто от участниците, както и високата степен на стреса – 62 процента. Над 60 процента от причините за напускане са авторитарното ръководство на началниците, както и лошото отношение на работодателя към съответния служител.

Възрастта също оказва влияние върху текучеството – възрастните хора са готови на компромиси, за да запазят заетост. По-големият стаж в дадено предприятие също е фактор за стабилност, посочи Цветан Симеонов. Има значение и равнището на образование – хората с по-ниска степен на образование по-трудно сменят работата. Според изследването жените и семейните хора са по-ценни като работници, защото са по-лоялни към фирмите и по-рядко сменят работното си място.

Важно е работодателите да се съобразяват с резултатите от това изследване, защото преди пандемията имаше голямо търсене на работна ръка. В София например безработицата беше под 2 процента, а се знае, че здравословното ниво на безработица е най-малко 4 процента, посочи Цветан Симеонов.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук