Начало История.бг Археолози разкриха на нос „Чироза“ край Бургас укрепен център от преди Христа

Археолози разкриха на нос „Чироза“ край Бургас укрепен център от преди Христа

359
0

Показател за датирането на обекта е керамичният материал, изваден от водата

Археолози разкриха при разкопки на нос „Чироза“ укрепен еленистичен център от 2-1 век преди Христа. Укреплението е с площ от 800 кв. м. и широко 4 метра. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас, която заедно с Националния исторически музей и Регионалния исторически музей /РИМ/ в Бургас, финансира проучванията на обекта.  

Нос „Чироза“ се намира в Бургаски залив между квартала „Крайморие“ и рибарското селище „Ченгене скеле“.  

Показател за датирането на обекта е керамичният материал, изваден от водата. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 процента са от тракийска керамика – съдове, работени на ръка, с пластична украса и излъскана повърхност.   Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса.

Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори и керамичните фрагменти с предполагаем произход от района на древен Пергам, казаха от управата на РИВ в Бургас.

От там обясниха, че в източната и югоизточна акватория на нос „Чироза“ са проведени подводни издирвания, където са открити археологически структури и находки на площ от 2 декара, които са картирани. Същевременно са извършени и геофизични проучвания и батиметрично заснемане на морското дъно. Водолазният екип е заснел множество обработени каменни блокове с различна големина и форма. 

Прави впечатление откриването на голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси (припокриващи се керемиди, използвани в древногръцката и римската архитектура) , както и някои цели късноантични керемиди.

При подводните огледи водолазният екип успя да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори, добавиха от музея.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук