Начало Новини.бг Без звънец в училище заради COVID -19

Без звънец в училище заради COVID -19

220
0

Училищният звънец няма да бележи края на учебния час, а вместо това учителите ще трябва да следят и информират възпитаниците си за старта на междучасието им. Причина за това е, че заради COVID -19 различните випуски няма да започват по едно и също време, за да се избегне струпването на входовете на школото. Това предвиждат в плана си действие за началото на учебната година директорът на столичното 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

Резервните входове също ще бъдат отворени и влизането ще става по график, за се избегне събирането на голям брой ученици на едно място. Стаматов допълни, че

не предвижда въвеждане на медицински филтър

и мерене на температурата на всеки. От училището ще разчитат, че родителите ще пускат децата си на училище само ако са здрави. Ако все пак някое хлапе развие симптоми през деня, то може да бъде прегледано от медицинско лице.

Сред мерките, които ще предприемат в училището е и нов график за обяд в стола. Вместо както досега от 12 до 13:30 часа, за да не се събират повече от два класа едновременно, хлапетата ще могат да хапват между 11 и 14 часа.

„По-широкият хранителен диапазон ще даде възможност всички ученици да минат без струпване и със спазване на всички мерки, да си измият ръцете“, обясни директорът на училището.

При случай на коронавирус в училището, в което се учат около 1600 деца,

ще се превключва в хибриден режим на работа

и част от учениците ще минават онлайн. 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас ще продължат с дистанционно обучение. Те обаче ще карат и присъствени дни за провеждане на текущи проверки и изпитвания, за да се избегне възможността от помощ по време на тестовете вкъщи. Най-малките ученици от начален етап пък ще продължат присъствено. Класовете обаче ще бъдат разделени на две. Обучението ще бъде полудневно, за да могат да се осигурят учители. Часовете се разделят между класните ръководители и учителите от занималнята. 7-и, 8-и и 12-и клас ще бъдат в присъствена или частично присъствена форма като редуват часовете в училище и у дома. Те ще учат следобед, за да се избегне контактът с хлапетата от началния етап. Учебните часове по всички предмети пък ще бъдат на блокове, за да може да се прави дезинфекция по време на междучасието.

През това време пък учениците ще стоят на двора.

Хлапетата с хронични заболявания, които няма как да бъдат на училище, ще се наложи да минават в самостоятелна форма на обучение. Това ще става само след разговор с родителите им как ще учат, представяне на документи от ЛКК, заявление и решение на съвет. Стаматов обясни, че причината за това е, че няма как учителят да работи едновременно с децата в класната стая и онлайн. „У нас няма подготвена дистанционна форма, не се е налагало. Няма технически средства. Ако във всеки клас има по едно дете, с което трябва да се работи онлайн, трябва да бъде осигурен свръхсилен интернет, който да осигури видео и звукова връзка на учителя, който преподава в клас, и той да се чува в дома на детето.“, каза той. Учениците, които са болни, ще могат да отсъстват по медицински причини. Ако говорим за повече от 30 дни, обаче ще се мисли за друга форма.

Монитор;РодБг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук