Начало Култура.бг Традиции.бг Дъновисти на традиционния си събор в Рила планина

Дъновисти на традиционния си събор в Рила планина

349
0

Дъновисти правят днес традиционния си събор в Рила планина.

Поради тази причина има и традиционно засилено полицейско присъствие, за да може инициативата да премине безпроблемно, каза говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Полицаи ще следят в района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника.

Ежегодният лагер в Рила планина събира освен последователи на Петър Дънов, известни като Бялото братство, и много туристи, идващи, за да видят магическия танц „Паневритмия“. Той се изпълнява край езерото „Бъбрека“ на 19 август, когато последователите на Петър Дънов посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година.

Бялото братство посреща изгрева на слънцето от Молитвения хълм. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Празничната „Паневритмия“ се изпълнява край езерото „Бъбрека“. По време на играта, която продължава около два часа, всички са облечени в бяло.

dariknews.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук