Начало Новини.бг Съкращения в ТЕЦ „Марица 3“ заради орязването на студения резерв

Съкращения в ТЕЦ „Марица 3“ заради орязването на студения резерв

272
0

Свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Марица 3“ до Димитровград е в силно затруднено финансово положение, започва съкращения на част от служителите си, а други вече пренасочва към друга централа на Ковачки – „Брикел“ в Гълъбово, предаде capital.bg. Причината – до момента основната част от приходите на ТЕЦ-а се формираха от държавните плащания за поддържането на част от мощностите й в студен резерв. Схемата бе променена в края на юли по нареждане на премиера Бойко Борисов, с което на практика централите ТЕЦ „Варна“ (на Ахмед Доган), ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“, които получаваха най-много за студен резерв, бяха орязани за сметка на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“.

В становище изпълнителният директор на централата Илиан Павлов заявява, че на този етап не се обмисля закриване на ТЕЦ „Марица 3“, „но поради непредвидени обстоятелства, свързани с новите правила за осигуряване на студен резерв, се e наложило да се премине към процедура по съкращаване на част от служителите“. Точно за колко души става въпрос не се посочва. По последни данни в централата работят над 140 души.

На засегнатите служители е било предложено да започнат работа в ТЕЦ „Брикел“ и възможност за преквалификация. По каква точно линия се случва това не е ясно, тъй като формално дружествата не са пряко свързани, а и последната проверка на Комисията за защита на конкуренцията не откри координирани практики между фирмите, за които иначе публично се знае, че се контролират от Христо Ковачки.

Дума:РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук