Начало Новини.бг Намаляването на броя на депутатите не е рестарт на държавата, смята Веселин...

Намаляването на броя на депутатите не е рестарт на държавата, смята Веселин Марешки

246
0

Варна, 19 август /БТА/
Намаляването на броя на депутатите не е рестарт на държавата, каза днес във Варна зам.председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки.
Според него рестартът може да се случи като се намерят нови, млади, свестни, неопорочени, неопетнени и почтени българи, които да извършат промяната. Марешки смята, че българите не се интерсуват от количеството на народните представители, а от тяхното качество. Единственият начин да се случат промените, които искат българите, е приемане на законопроект за изцяло мажоритарни избори, но не по сегашната система, коментира още той. Според Марешки системата трябва да е чисто мажоритарна – в Народното събрание влизат хората, събрали най-много гласове, а избирателният район да е един. Той е убеден, че по този начин, независимо от броя на депутатите, в парламента ще влязат различни народни представители, които никой няма да може да манипулира, контролира или купува.
Според него е абсолютно задължително в страната да се въведе забрана за хора, които досега са участвали по някакъв начин в управлението – депутати, министри, областни управители, кметове, общински съветници, да се кандидатират за депутати оттук нататък и да бъдат министри или каквито и да е. „240 изцяло нови хора, мажоритарно избрани и това ще е рестартът на държавата“, каза Марешки.
Той коментира още и ситуацията с блокадите и контрапротестиращите. Марешки посочи, от партията са предупредили, че е възможно да се стигне до саморазправи. Предупредихме, че тези неща не трябва да се допускат, каза той и допълни, че не може няколко души да блокират милиони други българи и тяхното право на придвижване. „Воля“ категорично се противопоставя на блокадите и моли институциите да си свършат работата. Според Марешки на всички, които са подбудители на протестите – президентът, Мая Манолова, „отровниците“, Христо Иванов, които с юмруци насъскват едни граждани срещу други, трябва да им бъде потърсена наказателна отговорност.

БТА;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук