Начало Новини.бг Протестиращи искат отваряне на ГКПП „Илинден – Ексохи“ за товарни автомобили

Протестиращи искат отваряне на ГКПП „Илинден – Ексохи“ за товарни автомобили

311
0

Представители на български и гръцки фирми се събраха на протест от двете страни на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ с искане той да бъде отворен за товарни автомобили, съобщи БНР. В момента пунктът е затворен до 31 август с решение на властите в Гърция, като част от предприетите мерки срещу разпространението на коронавирус. 

Десетки камиони и над 50 представители на търговски, превозвачески фирми, както и фермери, са преди зоната за граничен контрол на пункта с настояване да бъде спазен основният принцип на ЕС – за свободно движение на хора, стоки и капитали. 

Този пункт е затворен от 22-ри юли за всички превозни средства, включително и за пешеходци, както и за сезонни работници с аргумента за неразпространение на коронавируса. Решението е на гръцките власти. 

Според протестиращите, логика в това няма, тъй като три пункта в момента работят на българо-гръцката граница и камионите минават без никакъв проблем, без PCR-тестове, а само с проверка на документи.  

Хората настояват дипломатите на двете държави – на България и на Гърция, по най-бързия начин да решат проблема, тъй като следващата им закана е, че ще блокират работещия граничен пункт „Кулата-Промахон“. 

TOPNOVINI.BG;Rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук