Начало Новини.бг Синдикалните организации в „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера

Синдикалните организации в „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера

306
0

Синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в държавните „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Те обявиха и готовност за протести.

Миньорите са притеснени от намаления добив на въглища с 25 процента тази година заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма. 

Наско Митев от КНСБ бе категоричен, че ще искат ясни гаранции за бъдещето на комплекса „Марица Изток“ от премиера:

„Първата седмица на месец септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че казват да излизаме в момента на улицата“.

Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“ допълни: „Искаме ясно и точно на политическо ниво да бъде наистина гарантирано едно минимум 15-годишно бъдеще на мини „Марица Изток“.

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 милиона лева за мини „Марица Изток“ или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво. Това ще даде и нужната стабилност за тази година.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук