Начало закон и ред С пет центъра по медиация намаляват съдебните дела

С пет центъра по медиация намаляват съдебните дела

366
0

В резултат от изпълнението на проекта се очаква да бъде увеличен броят на извънсъдебно решените спорове чрез медиация, което ще доведе до намаляване на заведените съдебни дела

Министерство на правосъдието в четвъртък ще представи резултати от успешно изпълен проект за популяризиране на медиацията, съобщиха от ведомството.  

Проектът на министерството „Насърчаване на използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ е изпълнен в партньорство с Висшия съдебен съвет.   В рамките на проекта е създаден Централизиран електронен портал за Медиация, в който е внедрен Единния регистър на медиаторите, включващ и организациите за обучение на медиатори. Функционалностите на портала позволяват провеждане на процедура по медиация изцяло онлайн.

Разкрити са и 5 нови центъра по медиация – по един във всеки апелативен район.  

Средствата за реализиране на проекта са осигурени по Оперативна програма „Добро управление“, чрез Европейския социален фонд. В резултат от изпълнението на проекта се очаква да бъде увеличен броят на извънсъдебно решените спорове чрез медиация, което ще доведе до намаляване на заведените съдебни дела и съответно ще облекчи работата на съдилищата.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук