Начало Култура.бг ХХ майсторски клас на Райна Кабаиванска

ХХ майсторски клас на Райна Кабаиванска

314
0

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, ще се проведе от 8 до 26 септември, научи ДУМА от Елена Гюрова, отдел „Външни комуникации“ на НБУ. Регистрацията на кандидатите е до 3 септември, конкурсното прослушване – на 7 септември.

Това е първият майсторски клас в България, създаден е през 2001 г. от д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония. Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци. Досега в майсторските класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Обучението се свързва и с практическа изява на сцена.

Акцент в отбелязването на 20-годишния юбилей на майсторския клас на Кабаиванска е гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути, Витория Йео за „Мадам Бътерфлай“ в Античния театър в Пловдив на 4 септември. В постановката на режисьорката Нина Найденова участват още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици.

Юбилейното издание на международния майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от календара на културните събития на Столичната община. Галаконцертът на лауреатите е на 27 септември в Софийската опера и балет с оркестъра на националната опера под диригентството на маестро Найден Тодоров. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

В юбилейната за международния майсторски клас година и предстоящия оперен сезон 2020/2021 артисти от Школата Кабаиванска и стипендианти на Фонд Райна Кабаиванска в НБУ са ангажирани в над 60 оперни театъра по цялото земно кълбо, включително най-престижните сцени на Метрополитън опера в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш щатсопер, Операта в Цюрих и др. 

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук