Начало Uncategorized Всяка една дума в Конституцията тежи много

Всяка една дума в Конституцията тежи много

346
0

Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция. Това кометира пред БиТиВи  докторът по конституционно право Симона Велева.

Според нея отпадането на преамбюла в новия вариант на ГЕРБ е тревожен факт. Сегашната Конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има според предложенията. Преамбюлът е важен, защото всеки един проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. ова, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много, подчерта д-р Велева. И обясни, че  не е случайно обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията. В новите текстове обаче главите са разместени.

Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени, допълни тя. Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да имат законодателна инициатива.

България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инициатива, подчерта тя.

Според нея прокуратурата няма място в политиката.

По думите ѝ фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е такава, че той трябва да бъде арбитър и да присъства принципът „властта да възпира властта“. Това при държавния глава се случва през налагането на вето.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук