Начало История.бг Кметът на Поморие Иван Алексиев за 1103 години от битката край Ахелой:...

Кметът на Поморие Иван Алексиев за 1103 години от битката край Ахелой: Да прочетем урока на Цар Симеон Велики и единни да градим България

279
0

1103 години от прочутото сражение на Цар Симеон I с византийския главнокомандващ Лъв Фока се навършиха в четвъртък. .На 20 август 917 г. близо до река Ахелой българите постигат “Велика победа” – погромът над Константинопол е пълен, като за това свидетелстват дори византийски хронисти.

Тържествената годишнина събра десетки жители и гости на град Ахелой пред паметника на Цар Симеон Велики и неговите войни, където отец Божидар от храм “Свето Възнесение Господне” отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои.

„Благодаря Ви, че на днешната паметна дата сме тук, пред този величествен паметник, за да отдадем почит и да преклоним глави пред делото и подвига на Цар Симеон и неговите войни. Битката в поречието на р. Ахелой преди 1103 години, в която е разгромена многохилядната ромейска войска е една от най-великите битки на Средновековието. С тази победа Цар Симеон запазва целостта на държавата, за да я има България и днес. Но по-важното е, че след тази велика победа, освен че разширява територията на държавата, като умен и далновиден държавник, Цар Симеон набляга на развитието на книжовността, на духовността и на единението на българския народ. Затова го наричаме Цар Симеон Велики и Велика България. В днешното трудно, не само за България, а и за цялото човечество време, вследствие на пандемията от Covid-19, влязохме в здравословна криза, която прерасна в икономическа такава и ако не прочетем урока на Цар Симеон, вървим към криза на ценностите. Ето защо тази дата е важна – за да прочетем урока на цар Симеон, даден ни тук, в Ахелой, преди 1103 г. , че знаещи, можещи, уверени и вярващи в собствените си сили, заедно и единни трябва да продължим да градим нашата България, за нашите деца и за идните поколения. За да пребъде България.”, каза кметът Иван Алексиев в приветствието си към жителите и гостите на Ахелой.

Тържествени слова поднесоха още доц. Тодор Тодоров от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” и кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев.

Значимата годишнина бе уважена и от заместник – кмета Янчо Илиев, общинския съветник Илиан Щерев, директора на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев и общественици.

Ученици от Ахелой поднесоха венци и цветя от името на Община Поморие, Общински съвет – Поморие, Кметство Ахелой, НЧ „Светлина 1934” – Ахелой, ОУ „Христо Ботев” – Ахелой.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук