Начало История.бг Птицеглавият кораб и тракийски войни бяха официално представени на яз. Копринка

Птицеглавият кораб и тракийски войни бяха официално представени на яз. Копринка

359
0

Днес официално бе представен птицеглавият кораб, реплика на древнотракийска бойна ладия, във водите на язовир Копринка. 

Корпусът на кораба е изцяло приключен, както и всички останали подвижни елементи, заяви авторът на проекта Атанас Димитров. Следващата стъпка е регистрацията на плавателния съд, като корабът вече е преминал проверката на Държавната инспекция по корабоплаване – Бургас под ръководството на инж. Янко Червенков. Предстои да започне учебната част – теория и практика на древното корабоплаване преди 3200 години. Това ще донесе икономически потенциал и приходи за Община Казанлък, допълни Атанас Димитров.

На днешната демонстрация бяха показани и как приблизително са изглеждали древните тракийски войни, които са плавали на корабите, базирани на релефа на гробницата Мединет Хабу. Техните оръжия и специфични аксесоари.

През последните дни по репликата на древнотракийския кораб работиха 8 курсанти от висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“под ръководството на капитан III ранг Тодор Коритаров и доц. Лозан Митев от катедра по История на физическата култура към Национална Спортна Академия „Васил Левски“.

Курсантите се запознаха с историята, теорията и практиката на древното корабоплаване, които научиха благодарение на морската експериментална археология. Те се включиха активно и в подсигуряването на водонепроницаемостта на корпуса, чрез набиване на конопени въжета между процепите на обшивката на кораба.

Събитието бе уважено от докторът на историческите науки Косьо Зарев, известният журналист и мореплавател Дончо Папазов и много казанлъчани и гости на града, дошли да се докоснат и снимат до атрактивния плавателен съд.

Kazanlak.com;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук