Начало Култура.бг Бисерите на „Капана фест“: Димитрина прави „Стъкло с минало“, архитекти – картички...

Бисерите на „Капана фест“: Димитрина прави „Стъкло с минало“, архитекти – картички от дърво

255
0

Пловдивчанката Пепи Димитрова майстори кукли за бебета без ципове и копчета и текстилни калъфи за книги

Арт базарът, разположен по протежението на Малката главна, е атрактивният акцент в „Капана фест“, прочут с интересните изложби и концерти. Занаятчии от Пловдив и от почти всички краища на страната са дошли тук, за да изложат продукцията си. Всеки от тях демонстрира своя индивидуален поглед към изкуството и занаятите. Някои се придържат към класическите форми и традиционните фолклорни изработки, други ги перифразират в един по-модерен вариант. Излага почти всичко – от дрехи, аксесоари, бижута, предмети за бита, кожени изделия, до домашна и био храна. Както се казва – за всекиго по нещо.

Впечатлява с изделията си Димитрина Опренова от София, тя изработва подложки, картини, пана, пластики и бижута от стари стъклени бутилки. По образование е магистър богослов, но преди години започва да прави стъклени бижута по социален проект за работа с деца в неравностойно положение. Впоследствие хобито я завладява и се превръща в основен бизнес. Димитрина се гордее най-много с катарамите си за шалове, които обаче не представя по време на фестивала.

Аксесоарите изработва със съпруга си. Кръстили са бранда си „Стъкло с минало“ с идеята, че вдъхват нов живот на нещо, което вече е извън употреба. Стъклото се обработва чрез силно нагряване по определен шаблон, за да му придадат конкретна форма.

Други интересни изработки са дървените изделия на WishMash. Те са колектив от трима архитекти, които живеят в София. Почнали на шега покрай съпругата на единия от тях, която взела да прави бижута от дърво по време на бременността си. Те се включвали малко по малко, докато вече се занимават главно с това. Правят дървени картички, книгоразделители, тефтери. Хит е дървеният им плик, в който могат да се постави снимка, пари. Предлагат и един вид картички, които се разглобяват и пренастройват в играчка. Много популярни са коледните им картички, от които се сглобява играчка за елха. Щандът им привлича доста посетители, защото предлагат изработките си само на фестивали и онлайн.

Пепи Димитрова от Пловдив се занимава с шиене от години, но започва да майстори кукли след раждането на второто си дете. Когато прави играчки за бебета, не ползва никакви твърди и опасни елементи като копчета и ципове. Повечето от куклите се събличат. Освен играчки тя прави и текстилни калъфи за книги, върху които може по желание да избродира надпис за специален повод. Работи само с естествени материали – памук и силиконова вата.

„Децата много често сами ми дават идеи за външния вид на куклите“, споделя тя.

Много популярни са и тихите книжки на Пепи Димитрова, които развиват фината моторика на децата.

Паулина Гегова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук