Начало Български феномени Кухата могила отключва седемте чакри на човека

Кухата могила отключва седемте чакри на човека

463
0

Чудото до Поморие е било обявено за строго секретна зона през 1942 година, немски спецотряд е търсел в античната тракийска гробница технология от миналото.

Античната тракийска гробница „Кухата могила“ се намира в покрайнините на Поморие, в района на Станцията за лозарство и овощарство, северозападно от пътя за Бургас. 300-метров вътрешен асфалтиран път води до малък паркинг. Достъпът до нея се осигурява по записване в Историческия музей – Поморие.

Тя е най-голямата, разкривана по българските земи, и датира от II-III век след Христа. Още братя Шкорпил пишат, че могилата е археологическо-исторически обект с неизяснено предназначение. Дромосът е дълъг 22 метра до началото на могилата и 28 метра до средата на залата. Кръглата камера е с диаметър 11,59 м и височина 5,50 м. Ако превърнем диаметъра в периметър, получаваме 36,5 м, което отговаря на броя на дните в годината. Изградена е от камък и тухли. В центъра на полуцилиндричния свод се издига куха керамична колона с диаметър 3,30 м. Всички параметри и размери в залата са в съответствие с числото 1,618.

Погледната отвисоко могилата прилича на яйце. Символизира утробата на богинята-майка Бендида, в която се заражда животът. Някои учени вярват, че бог Сабазий влиза в могилата на 22 септември през отвора на колоната. В нея освен религиозни обреди, са се извършвали и ритуали за зачеване.

Руският учен и бивш зам.-началник на Космическите войски на страната Владимир Паголов твърди, че формата на могилата създава магнетизъм, а при натиск и вибрация камъкът, от който е изградена, създава пиезоелектричен ефект. Интересен факт е, че желязото в условие на магнетизъм започва да се движи в синхрон с електромагнитните вълни. Затова се твърди, че престоят в могилата действа лечебно на човешкия организъм и отключва различни точки от чакрата. Използвала се е и за медитация и свързване с боговете.

Първият тракийски цар, свързан с храма, е Максимин Тракиец, който е познавал златното сечене 11 века преди Фибоначи. Общо 13 са дали траките на света. Имената им са написани на списък в залата. Те са живеели с чувство за безсмъртие и са се приемали като господари на света. Вярва се, че културата им е била тясно свързана с египетската, а общи рисунки са открити както по нашите земи, така и на пирамидите.

Могилата не е изследвана обстойно и не може да се каже дали някога е открита гробница на някой тракийски аристократ. Според проф. Александър Фол обаче е възможно в тунелът да е заровена урна с останките на някои от царете. 

През 1942 година обектът е обявен за строго секретна зона. Специализиран отряд от германската армия се опитва да взриви колоната и дромоса (тесен и дълъг коридор или проход, водещ към погребална камера в тракийските, римските и други могилни гробници ). Хипотезата е, че търсят технология от миналото. Друга хипотеза е, че траките са втъкали златни нишки в стенописите и именно те са били обект на войската.

100 римски тухли в купола

Смята се, че „Кухата могила“ е представлявала семейна гробница, макар и да няма сто процента доказателства, че в нея лежат останки на хора. Тя е една от най-късно построените гробници, затова архитектурата ѝ е повлияна от римското течение. Такива са арките и петте ниши в стените. Археолози са открили пък, че архитектът на могилата е използвал точно 100 римски тухли.

Единствена на Балканите

Могилата е единствена по рода си на Балканския полуостров. В миналото е имала двукрила врата и отвор в средата на коридора, през който лъч светлина е насочвал посетителите към централната камера. Останките от стените на стаите извън гробницата някога са изобразявали трапец, а сега са запазени само в основите. В кухата колона са изсечени и стъпала, които се смята, че са служили за авариен изход.

„Кухата могила“ е реставрирана през 1958 година и е обявена за архитектурно-строителен паметник в Държавен вестник от 1965 година. Крепидата на лявото фланкиращо помещение е почти изцяло възстановена, а на дясното – частично.

Паулина Гегова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук