Начало Култура.бг Разруха в Стария град: Собственици зарязаха имоти за милиони СНИМКИ

Разруха в Стария град: Собственици зарязаха имоти за милиони СНИМКИ

436
0

Възрожденски къщи в Стария  град, които на пазарни цени струват милиони левове, са изоставени от техните собственици. Една от емблемите на резервата – къщата на хаджи Драган Калоферовеца на ул. „Петко Р. Славейков“ 32  е занемарена и необитаема в продължение на 15 години, откакто Министерството на културата  скандално я продаде на частната фирма  „Сириус трейд“.

Ценителите на възрожденските архитектурни перли бяха в шок заради  сделката  за смешните 450 000 лева, още повече, че старинната сграда с ценни стенописи и  голям двор  беше известна като Дом на реставратора и се ползваше от НИНКН /тогава НИПК/ ,  а в ресторанта се събираха  местни интелектуалци.

Днес от фасадата на къщата се сипе мазилка  и калдъръмът е осеян с паднали парчета. Боята е избеляла и олющена, дограмата гние и се предполага, че покривът тече. 

Камъни падат от дувара, с който е оградена  друга частна къща в съседство,  на същата улица.  Още преди години дуварът беше опасан със сигнална лента, а собственикът – предупреден да направи ремонт, но никой досега не си е мръднал пръст.  С лента е оградена и възрожденската къща – паметник на културата на ул. „Кирил Нектариев“ да няколко крачки от Историческия музей. Тя също е заключена и от доста време не се ползва. 

От старинното  Каблешково училище на ул. „Княз Церетелев“ остана само празен терен, след като почти рухналата къща беше съборена. До нея имотът беше купен от скандалния футболен  герой Димитър Христолов,  благодарение на който окончателно се съсипа. Единствената оцеляла фасада е покрита с предпазно платно, за да не се срами Стария град с руините си. 

Неизвестни са причините, защо днешните чорбаджии на знаковите имоти в Стария град не пазят ценното културно – историческо наследство. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов посочва, че едни  от собствениците  нямат средства за реставрация, други не могат да се разберат помежду си, трети са заминали да живеят в чужбина, четвърти не желаят да вървят по трудния път на процедурите по съгласуване на процедурите в НИНКН. 

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук