Начало Новини.бг Тревога: Търсят се 151 учители за школата в Пловдивско

Тревога: Търсят се 151 учители за школата в Пловдивско

528
0

Липсват преподаватели за стотици школа в цялата страна

Три седмици преди началото на новата учебна година директорите на школа в Пловдивска област са в паника – не им стигат 191 учители. За началните класове се търсят 57 преподаватели, а за горния курс още 134.

Подобно е положението и в други градове на страната. В София се търсят 22-ма учители за децата от 1-ви до 4-и клас, а в Монтана – 6. За учениците от 5-и до 12-и клас в София търсят 27 преподавателя, в Габрово – 31, а в Монтана – 28. Нужни са предимно учители по математика и предучилищно обучение, предава нова тв.

В езиковата гимназия в Монтана през лятото си търсили петима учители. Един от кандидатите, който вече е одобрен и през новата година ще преподава немски език в училището, е Олег Александров. Досега той бил учител в София, специализирал и в чужбина, но решил да се върне в родния си град.

„Изолацията, която ме хвана първоначално в чужбина, а след това в София не ми се отрази добре. В такива моменти не е хубаво да си сам”, сподели той.

Само в област Монтана 39 училища от общо 60 си търсят учители. А свободните места за учители са 61. Директорите имат още няколко седмици, за да намерят преподаватели.

Един от вариантите е учебните заведения да използват един и същ учител, който да преподава на няколко места.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук