Начало Кухня.бг Евтиното сирене се оказа пълно с вода

Евтиното сирене се оказа пълно с вода

509
0

Евтиното сирене на българския пазар се оказва обилно напоено с вода. Водно съдържание над 70% е намерено в 16 марки сирене от 30 анализирани продукта, показва изследване на Асоциация „Активни потребители“, представено в петък. В 10 от пробите водното съдържание е между 62-70% и само при една е в нормата. „Това е шокиращо в сравнение с изискванията на БДС, който допуска водно съдържание максимум 54%“, посочват от асоциацията. Това изискване важи обаче само за сирената, произведени по стандарта, а за другите няма никакви изисквания за водно съдържание. Прилагането на БДС стандарта е доброволно.

В своя анализ асоциацията се е спряла само на евтини сирена до 10 лева. „Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лв., не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо. Какво всъщност купуваме – евтино сирене или скъпа вода?“, питат от асоциацията.

Изследваните 30 проби саламурено сирене са купени от магазини в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Единствената марка, покриваща изискванията за водно съдържание в сиренето, е „Пазарджик“, където то е измерено на 50,7 на сто. От асоциацията обаче имат съмнения за този продукт, като допускат, че той може да е „имитиращ“, произведен от палмово масло, но погрешка да е бил изложен на витрината с насипно сирене.

„Палмовото масло очевидно излиза от мода, защото правилата се затегнаха. Ако е обявено наличието му в продуктите, хората спират да го купуват“, коментира пред бТВ председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов. Той уточни, че ще изпрати писмо до Министерството на земеделието, храните и горите, в което ще предложи в наредбата, дефинираща изискванията за млечни продукти, да се добави и показател водно съдържание с максимален праг до 62%. Ще предложим продуктите над този праг да се обозначават като имитиращи, каза той.

От „Активни потребители“ напомнят, че правят това изследване повече от 15 години. През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%, но след това вложеното водно съдържание чувствително нараства. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. стига 42%, а през 2016 г. е 27,8%.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук