Начало География.бг Съветници, общинари и младежи разкрасиха Перущица с доброволен труд

Съветници, общинари и младежи разкрасиха Перущица с доброволен труд

324
0

С минимални средства от общинския бюджет и с доброволен труд бяха облагородени части от родопското градче Перщица. В акцията се включиха общинските съветници Радослав Даянов, Константин Витанов, служители на общината и няколко младежи.

Теренът до Спортната зала, който години наред не бе поддържан и тревата и храстите бяха превзели половината улично платно, вече е идеално почистен и превърнат в паркинг с интересен цветарник. Идеята дошла от Тодорка Начева, която е назначена в Спортната зала като хигиенистка.

„Искрено благодаря и на Димитър Шабанов и Георги Тодорчев, които са служители на Общината, но с много труд и умения, промениха това място. Благодаря и на Радослав Даянов, без чиято помощ това начинание нямаше да успее. За цветарниците там с минимални средства беше направено капково напояване от Радослав Даянов, Костадин Тонов, Асен Витанов и Веселин Тонков, за което им благодаря“, написа в профила си във ФБ кметицата на Община Перущица Мария Витанова-Вълканова.
Друго подобрение в този район е облагородяването на част от Гробищния парк. В западната му част са засадени вечнозелени туи, образуващи жив плет, чиято цел е да послужат като ограда. Плътната преграда, която ще се образува след време, ще подобри вида на парка и ще създаде ефектна визия на входа на града от с. Брестовица.

Освен че са засадени туи на мястото, отново с минимални средства и подкрепата на Радослав Даянов и Асен Витанов, е направено капково напояване за туите, което не ангажира и без това малкото назначени хора в дейност “Чистота” с тяхното поливане.


Цветарниците пред Музея, Читалището и Автогарата са засадени с нови цветя. Общинските служителки Таня Антонова и Николина Богоева отделили от личното си време, за да изберат цветята за всички цветарници и паркинга до Спортната зала и лично участваха в засаждането им.

Последните няколко седмици беше извършено подкастряне на треви, храсти и сухи клони по пътя Йоаким Груево-Перущица-Скобелево. Цялата крайпътна растителност, която отнемаше видимостта на шофьорите вече е премахната.


Окосени са и терените до пътните платна около метър до тях.
Краят на улица “Петър Бонев”, който стига до пътя за Върховръх и по който беше невъзможно преминаването и на пешеходци, заради поникналата растителност и натрупаната пръст, също е почистен, изравнен и насипан с чакъл за удобство на преминаващите.
Паралелно с това се извършва текущ ремонт на улиците /запълване на дупки/ в община Перущица.

Изкърпени са дупките по пътната настилка по улиците “Рила”, “Спас Гълъбов”, “Ал. Стамболийски”, “Проф. Константин Гълъбов” и площад “Кочо Честименски” /пазара/. Така също и по общински път Скобелево-Перущица-Йоаким Груево се запълниха всички дупки. Необходим е цялостен ремонт на този път, но към момента няма осигурено външно финансиране за това, а със собствени средства на Общината е невъзможно това да се случи, поради стойността на необходимите строително-ремонтни дейности, обясни кметът на Община Перущица.
Въпреки края на програмния период и изчерпаните средства за инвестиционни проекти от Европейските фондове за периода 2014-2020г., вярвам че в рамките на следващите една или две години ще успеем да осигурим така нужното ни финансиране за ремонта на пътя,каза Мария Витанов-Вълканова.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук