Начало Новини.бг Десетки хиляди в Свищов са без вода от 48 ч., ВиК няма...

Десетки хиляди в Свищов са без вода от 48 ч., ВиК няма тръби за ремонта

325
0

30 000 жители на Свищов и няколко села в общината са без капка вода второ денонощие. Ситуацията обаче може да продължи с дни. Местното водоснабдително дружество няма налични нужните тръби и материали за отстраняване на голямата авария, възникнала на напорния водопровод, съобщи БНР. Направена е организация за доставка на вода за болницата, детските и социалните заведения, заяви кметът на Свищов Генчо Генчев.
Десетки хиляди в Свищов са без вода от 48 ч., ВиК няма тръби за ремонта

Авариралият участък на проблемното съоръжение е установен, правят се заявки за нужните материали, което ще забави работата по отстраняване на аварията. Няма яснота кога водата ще бъде пусната, посочи Генчев.

„Градът ще остане без вода – за какъв период не мога да кажа, защото зависи доставката на материалите, от работата на служителите на ВиК „Йовковци“ да бъде отстранен проблемът“, каза кметът.

За втори път тази година 30 хиляди свищовлии и жителите на Вардим, Ореш и Царевец ще разчитат на тубите и обществените чешми за дните на безводие. „Трудно, с тубите по чешмичките. Не е смешно, отврат е. Само с тубите няма да стигне“, споделят хората.

Аварията е станала в района на помпената станция в село Вардим.

„Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка. Всяка година по водопровода има големи аварии. Проблемът е с некачествените тръби и с изпълнението на водопровода и това води до тези последствия – Свищов става заложник на водна криза“, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Предстои да се уточни колко време ще отнеме на водоснабдителното дружество да отстрани аварията, защото участъкът е специфичен, не се знае ВиК има ли в наличност нужните тръби, поясни още Генчев и увери, че ще бъдат взети всички мерки за осигуряване на вода за болницата в Свищов, за детските и социалните заведения.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук